Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 13
Devlete İtaatin Sınırlarını Dine Göre Belirleyen Farklı Kültürlerden İki Eserin Karşılaştırması
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Vindiciae Contra Tyrannos ve el-Ahkamu’s-Sultaniye adlı iki eserin, otoriteye itaat konusuna bakışının karşılaştırmasını içermektedir. Eserlerden biri olan Vindiciae, otoriteye uyması gereken halk tarafından, otoritenin meşruiyet sınırlarını ortaya koyma ve ezilmiş bir toplum olan Fransız Kalvincilerini örgütleme amacıyla yazılmıştır. Eserde devlet teorisi yer almaz. Sadece itaat konusu ele alınmış, uzun uzun itaatin şartları ve sınırları ile isyanın şekli tartışılmıştır. Karşılaştırma yapacağımız ikinci eser olan Ahkâm ise halk tarafından değil, iktidar tarafından yazdırılmış bir kitaptır. İktidarı temsil eden halifenin isteği üzerine kaleme alınmış olan bu eserde tam anlamıyla bir devlet teorisi vardır. Çalışmada siyaset felsefesinin kadim problemlerinden biri olan meşruiyet ve otoriteye itaat konusuna değinilmiştir. Çalışmada iki farklı kültürde ve farklı zamanlarda yazılmış olan iki eserdeki benzerlikler ele alınmıştır. Çok farklı sebep ve amaçlarla yazılmış olan bu iki eserde benzerlikler devlete itaat konusunda ortaya çıkmaktadır. Farklı dinler temel alınarak yazılmış olmalarına rağmen iki eserde de devlet meşruiyetini dinden almakta ve halkın devlete itaat etmesi için, devletin dine karşı olmaması gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Çalışmada, bu iki eser öncelikle tanıtılmış, daha sonra dinin etkisi göz önünde bulundurularak oluşturulan belirli başlıklar altında karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın genelinden anlaşılmaktadır ki; devletlerin meşruiyetini, halkın temsilcilerinin kimler olacağını ve hangi görevleri ifa edeceklerini, halkın yapması gerekenlerin neler olduğunu, devlete itaatin neden gerekli olduğunu belirleyen dindir. Eserlerin yazıldığı kültürlerin ve zamanların farklı olması bu iki eserin aynı sonuçlara ulaşmasını engellememiş, iki eser de; farklı ifadelerle, farklı zamanlarda, farklı kültürel değerlere rağmen aynı neticeye varmışlardır.

Anahtar Kelimeler:

comparison of two works from different cultures that determine the limits of obedience to the state according to religion
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

this study consists of two works called vindiciae contra tyrannos and elahkamu’ssultaniye, one of the artifacts that have a view to the authority of the vindiciae, one of the artifacts that the authority should reveal the limits of the legitimacy and not be the same theory of the state in the aim of organising the two works of the public, but the second work that we will compare with the conditions of the long obedience and limits of the belief that there is not only the need to be a submissive work of the different nationalities of the religion, and that the other people who have a similar work of the need to be in the situation

Anahtar Kelimeler:

The Comparison Of Two Works From Two Different Cultures Determining The Limits Of Obedience To The State According To Religion
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This study contains the comparision of two works -el-Ahkam’s Sultaniye and Vindiciae Contra Tyrannos- opinions on obedience to the authority. One of the works, Vindiciae, was written with the aim of organising French Calvinist, an opressed society and creating the legality lines of authority by public, who must obey the authority. In the work theory of state doesn’t exist. Only the thema of obedience was mentioned and obedience conditions and lines, and the type of revolt were argued. The second work, which we will compare, Ahkam is a book, which had been written by rulership, not by public. In this work, which had been written on khalif’s, who was the representative of rulership’s request, completely exist theory of state. In this study legality and authority, which have been one of the oldest problems of philosophy of politics wer ementioned.In this study similarity of two works, written in two different cultures and in different times were mentioned. Similirities of these two works, written by different reasons and on different purposes occur in obedience to the state. Altough they were written, based on different religions, in both of the works the facts that the state has legacity based on religion and in order that the public obey the state, it shouldn’t be against to religon were emphasized. In the study, these works were introduced and comparisions were made under spesific titles, created considering the effects of religion. It is understood from the study that it’s religion, which defines the legacity of states, why obedience to the state is necessary, what are the things that public should do, who will be representatives of nation and which duties they will do. The fact that these two works were written in different cultures and in different times didn’t prevent them to come to the same conclusions, both of these works came to the same conclusions, with different statements, in different times, in spite of different cultural values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.902
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies