Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2.755
 İndirme 222
 Sesli Dinleme 15
XVI. Yüzyılın İlk Yarısında Türk-Fransız İlişkileri, Kanuni Sultan Süleyman - I.François İttifakı
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türk-Fransız ilişkileri iki ülkenin birbirinden uzak olması ve önceleri din ayrılığından doğan nefret yüzünden, ancak 1525 yılında kurulabilmiştir. l5l9'da Maximilien’in ölümü üzerine imparator seçilmek isteyen I.François İstanbul'u Türklerden alacağını ve Anadolu'dan tamamen kovacağını vaat etmişti. Fakat imparator seçilen Şarlken’e karşı Pavia savaşında yenildi ve esir düştü. Bu durumda kendisine yardım edebilecek tek gücün Osmanlı Devleti olduğunu düşündüğünden annesi vasıtasıyla Jean Frangipani'yi Kanunî'ye elçi olarak gönderdi. Kanunî, Şarlken’e karşı Fransa'yı himaye kararı aldı. Böylece Avrupa'yı ortadan ikiye bölmek ve Türk hâkimiyetini bütün cihana göstermek imkânını elde edecekti. Nitekim I.François esaretten kurtuldu ve Türkler Orta-Avrupa’ya muhtelif askerî seferler düzenledi. 1535'te Fransa’nın ilk daimi büyükelçisi Jean de la Forest’in İstanbul’a gelmesiyle ilişkiler diplomasi temellerine oturtuldu. 1536'da bir İttifak Antlaşması imzalandı; Osmanlı idaresi Fransa'ya ilk kapitülasyonu verdi. Kanunî ve I.François zamanında oluşan ve I.François tarafından Avrupa kamuoyundan ustalıkla gizlenmeye çalışılan diplomatik temaslar ileride ortak askerî harekâta dönüştü. 1543’de Osmanlı-Fransız kuvvetleri Nice’i kuşattı. Toulon limanında kışlayan Osmanlı donanması daha sonra Fransa'nın yardım istemesi üzerine İspanya kıyılarına kadar seferler gerçekleştirdi. Bu dönemde Fransa’nın kadim düşmanı Habsburglar, Osmanlı-Fransız ilişkilerinin hiç şüphesiz en belirleyici ana unsuru olmaya devam etti. Kanunî'nin saltanatından itibaren Osmanlı Devleti denge unsuru olarak Avrupa iç işlerine müdahale eden önemli bir güç haline geldi. Dolayısıyla Zambak ile Hilal’in ittifakı Avrupa’nın daimî politikalarından biri olarak devam etti.

Anahtar Kelimeler:

in the first half of the xv century, turkishfranless relations of the law sultan suleyman ıfrançois alliance
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

the unfortunate relations of the two countries are far from each other, but in 1525, l5l9039da maximilien, who wanted to choose the emperor on the death of the emperor, the state of istanbul039u, who had been asked to be the most prosecution of the ottoman, and in the first time, the government was defeated in the fight against the selected şarlken, and the only power that could help him in this situation, from his mother who thought that the ottoman of the ottoman of the first time of the war of the war, and the verse of the crimea, in the first place of the civilisation of abkhazia, was given the court of the first place of the court, in the first place of the court, and the court, and the first place of the court of the courtesy of the courtesy of the court of the first time of the court of the court of the court of the court of the court of the court of the court of the court of the court of the first place of the courtesy of the court of the first place of the court of the court of the court of the court of the court of

Anahtar Kelimeler:

Turkish-french Relations In The First Half Of 16th Century, Suleiman The Magnificent & Francis I Of France Alliance
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Due to the long distance and hatred arising from the religious differences between both countries, Turkish-French relations were only established in 1525. In l5l9, upon the death of Emperor Maximilian, Francis I who wanted to be elected Emperor promised to capture Istanbul from the Turks and completely expel them from Anatolia. However, in battle of Pavia he was defeated and fell captive to Charles V. Thinking the only power that could help him in this situation would be the Ottoman Empire, he sent Jean Frangipanier as ambassador to Sultan Suleiman via his mother. Sultan Suleiman decided to protect France against Charles V. He could then

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.103
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies