Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 81
 İndirme 14
Milliyetçilik ve Sosyal Psikolojik Zemini
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

İnsanların başkalarıyla karşılaştıkları anın kendi kültürlerine en fazla duyarlı oldukları an olmasından ötürü kendi toplumlarına ve kültürlerine yükledikleri anlamı bulmak için en uygun yer milliyetçilik kavramıdır. Bu nedenle milliyetçilik, insanların ve toplumların bünyesi için gerekli olan sosyolojik ve psikolojik boyutlu bir olgudur. Sosyolojik ve psikolojik bir olgu olarak milliyetçilik, birbiriyle uyumlu hem kişisel hem de toplumsal bir kimlik oluşturma girişimidir. Milliyetçiliğin en önemli unsurlarından biri egodur. Ego (ben) milliyetçiliğin merkezinde yer almaktadır. Ego, toplumsal ,kültürel değerlerden aldığı anlamı yine toplumsal ve kültürel yapının her yerine dağıtmaktadır. Başka bir ifade ile ego, anlamını (kendisiyle ilgili algısını) toplumsal ve kültürel değerlerden almaktadır. Bu bağlamda milliyetçilik egonun, anlamsız bir sistemi anlamlı bir sisteme dönüştürme eğiliminin sonucudur. Kişinin üyesi olduğu toplumsal kendiliği dünyanın geri kalanından ayıran fiziksel ve yapısal sınırların bulanıklaştığı bir dönemde milliyetçi duyarlılıklar daima hassaslaşmaktadır. Burada kişilerin değişmesini istemedikleri kendi benlikleridir. Milliyetçilik toplumsal ve kültürel bir üründür. Bir topluma has olan toplumsal ve kültürel karakterin taşıyıcısıdır. Aynı zamanda milliyetçilik belirli bir düşünce ve inancın, belirli bir değerin ve davranış tarzının toplum ve kültür tarafından ve topluma aidiyet hisseden kişiler tarafından değer verilen kalıplara dönüşmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, milliyetçiliğin hangi gereksinimlere yanıt verdiğini, hangi kişisel, toplumsal ve kültürel değerler üzerine şekillendiğini açıklama çabasıdır. Anahtar kavramlar: Milliyetçilik, ego, Psikolojik gereksinimler, Toplumsal gereksinimler.

Anahtar Kelimeler:

Nationalism and Social-psychological Ground
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Since the moment of meeting others is the moment when they are most sensitive to their own cultures, the most suitable place for finding the cultural meaning ascribed to their cultural self is the concept of nationalism. Therefore, nationalism is a fact with sociological and psychological aspects, necessary for the contexture of people and societies. As a sociological and psychological fact, nationalism is an attempt to create both a personal and social identity, in harmony with each other. Ego is one of the most important elements of nationalism. Ego is in the center of nationalism. Ego distributes the meaning it gathered from social and cultural values to all parts of social and cultural structure again. In other words, ego gets its meaning (its self-perception) from social and cultural values. In this context, nationalism is a result of ego’s tendency to convert a meaningless system to a meaningful system. Nationalist sensitivities always get higher in a period when the physical and structural borders between the social self of the person and the rest of the world become unclear. Here, what people do not want to change is their own ego. Nationalism is a social and cultural product. It is the carrier of the social and cultural character specific to a society. Nationalism is also defined as the process of conversion of a certain thought and belief, a certain value and behavior, to patterns valued by the society, culture and the people who feel they belong to the society. In this context, the purpose of this study is to explain which necessities are met by nationalism, and on which personal, social and cultural values is it formed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.299
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies