Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 62
 İndirme 26
Rumelili Bir Şair Mücellî Ve Ravzatu’l-Esrâr Mesnevisi
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Rumeli veya Balkanlar olarak adlandırılan bölge Klasik Türk şiiri açısından oldukça verimli bir bölgedir. Klasik Türk şiiri şair kadrosunun önemli bir kısmını teşkil eden Rumelili şairler, eserleriyle klasik Türk şiirine bazı yenilikler getirerek önemli katkılar sağlamışlardır. Bu makaleyle kendisinden bahsedilecek olan Mücellî de Rumelide yaşayan şairlerden biridir. Doğum ve ölüm tarihleri hakkında kesin bir tarih olmamakla birlikte 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı tahmin edilmektedir. Asıl adı Osman olan şair çeşitli dönemlerde Budin, Bosna ve Kanije eyaletlerine bağlı bir sancak olan Pojega’da yaşamıştır. Şair, geçimini yaşadığı bölgedeki çeşitli camilerde imam hatiplik yaparak kazanmış, bu arada tasavvufa da ilgi duyarak Halvetî tarikatine intisap etmiştir. Mücellî, şiirlerini Mecmûatu’l-Esrâr adını verdiği bir mecmuada toplamıştır. Şairin adı geçen mecmuada yer alan şiirleri genellikle tarih manzumelerinden ve dinî tasavvufî neşveyle yazdığı şiirlerden oluşmaktadır. Mücellî’nin, bu makalede metnine yer verilen, Ravzatu’l-Esrâr adlı eseri de 261 beyit halinde, başta nefsin mertebeleri olmak üzere çeşitli tasavvufî konuları anlatan bir mesnevidir. Bu çalışmada öncelikle Mücellî’nin hayatına ait bilgiler verilmiştir. Kaynak eserlerde şair hakkında herhangi bir bilgiye tesadüf edilmediği için bu bölüm kaleme alınırken şairin şiirlerinden elde edilen bilgilerden yararlanılmıştır. Ardından Mücellî’nin Mecmûatu’l-Esrâr’da yer alan şiirleri kısaca tanıtılmış, kısa bir incelemeyle birlikte Ravzatu’l-Esrâr adlı mesnevisinin metnine yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Rumelian Poet Mucellî and Ravzatu’l-esrâr Masnavi
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The region which is named as Rumelia and the Balkans is too rich for Classical Turkish Literature. The Rumelian poets, who compose a great deal of the Classical Turkish poetry, brought out great evolutions for Classical Turkish Literature. Mücellî who is subject of this review, is one of the poets that lived in Rumelia. Although we don’t konow the exact time of borth and dead, it estimated that in the second half of sixteenth century and first half of the seventeen century. According to the informations which are derived from his poems, poet’s real name is Osman. He lived in Pojega which was a province of Budin, Bosna, Kanije in different times. He maintains his life as a religious vocational. By the time of progress he interests in Sufism and established intimacy with Halveti sect. Mücellî assembled his poems in a magazine in the name of Mecmûatu’l-Esrâr. The poems in the magazine are generally composed of historical poems and religious mystic poems. Ravzatu’l-Esrâr which is mentioned in this rewiev is composed of 261 verse.It is a masnavi that tells about principally rank of soul and different mystic subjects. In this article with reference to his poems, information about Mücellî’s life is given. Because of the absence of information about the poets life in primary sourses, we benefited from the information athat are derived from his poems. Then the poems in the Mecmûatu’l-Esrâr are presented briefly and the text of Ravzatu’l-Esrâr is mentioned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.365
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies