Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 19
Tahar Ben Jelloun’un Kum Çocuk Adlı Romanında Beden ve Kimlik Sorunsalı
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Tahar Ben Jelloun’un Kum Çocuk adlı romanında beden ve kimlik sorunsalını incelemektir. Fas asıllı yazar, romanında Kuzey Afrika toplumunun geleneksel din ve ahlak anlayışına eleştirel bir yaklaşım getirmektedir. Yedi kız çocuğunun ardından erkek çocuk sahibi olmak isteyen Faslı bir baba, dünyaya gelen sekizinci çocuğunu cinsiyeti ne olursa olsun erkek olarak yetiştirme kararı verir, ve roman erkek kimliğinde yetiştirilen Ahmet isimli bu kız çocuğunun hikayesini konu alır. Bu çalışmada, romandaki başkahramanın kimlik arayışını göstergebilim yöntemini temel alarak çözümlemeye çalıştık. Kahramanın beden temsillerinden hareketle, beden ve kimlik gelişimi arasındaki ilişkinin romanın söyleminde nasıl belirdiğini ortaya koymayı amaçladık. Bu doğrultuda, kahramanın bedensel ve ruhsal özelliklerini ve geçirdiği kimliksel dönüşümleri incelemeye çalıştık. Romanda betimlenen beden temsilleri incelenirken, özellikle söylemin merkezinde yer alan “bedene müdahale” kavramı üzerinde durduk. Anlatı bu konu çerçevesinde değerlendirildiğinde, kahramanın üzerinde oluşturulmak istenen kimlik doğrultusunda, bir bedenin başka bir bedene hükmetmesi ve hükmedilen bedenin hükmeden bedenle mücadele etmesi gibi izlekler karşımıza çıkmakta, ve beden romanın söyleminde bir tür çatışma alanı olarak belirmektedir. Bu doğrultuda, kahramanın kendi bedeniyle ve diğer bedenlerle olan ilişkisini çözümleyerek, baskı altında biçimlenen kimlik olgusunun romanda nasıl yapılandığını inceledik. Yapılacak çalışmada, Arap kadınının konumunu ve kimlik arayışını yansıtan romanda, toplumsal rollerin taşıyıcısı olan bedenin, bir kimlik ifadesi olarak nasıl biçimlendiğine açıklık getirmek amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Problematic Of Body and Identity In Tahar Ben Jelloun’s Novel, The Sand Child
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to analyse the problematic of body and identity in Tahar Ben Jelloun’s novel, The Sand Child. In this novel, the Moroccan author brings a critical approach to North Africa’s traditional conceptions of religion and morality. A Moroccan father, after having seven daughters, wants to have a son and he decides to raise his eighth child as a male no matter what the gender is. The Sand Child tells the story of this little girl, Ahmet, who is brought up as a boy. In this study, we tried to analyse the main character's search of identity in the semiotic framework. While analysing the body representations of the main character, we aimed to reveal how the relation between body and identity development appeared in the discourse of the novel. In this respect, we examined the physical and psychological characteristics of the hero and the transformations in her identity. While examining the representations of the body in the novel, we focused particularly on the concept of “the intervention on body”, which is positioned in the centre of discourse. When the narrative is evaluated within this context, the body appears as a conflict area overall the discourse of the novel. In this point of view, by analysing the relation of the hero with her own body and other bodies, we tried to examine how the concept of identity, built under pressure, is constructed throughout the novel. In this novel that reflects the position of Arab women and their search for identity, we aim to clarify how the body, as a vehicle for the social roles, was structured as an expression of identity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.262
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies