Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 64
 İndirme 14
Anadolu Sahasında Arıcılık Ve Bal Üretimi Çerçevesinde Gelişen İnanç Ve Gelenekler Konusunda Bir İnceleme
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Tarihsel süreç içerisinde başlangıçta hayvancılığa bağlı, göçebe karakterli bir üretim biçimi uygulayan Türk milleti, bu hayat tarzına uygun bir anlayış ile genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa meyletmiş, yerleşik hayata geçmesiyle beraber hayvancılık anlayışına yerleşik düzene uygun yeni biçimleri de katmaya başlamıştır. Yerleşik düzenle birlikte kümes hayvancılığı gibi arıcılık ve bal üretimi faaliyetleri de uygulanmaya başlanmıştır. Başlangıçta yaban hayatı içerisinde rastladığımız arı ve balın artık bir üretim tarzı olarak uygulanması sözü edilen yerleşik düzenin uygulamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla Türk tarım tarihi içerisinde kültür arıcılığıyla nispeten daha geç dönemlerde tanıştığımız açıktır. Arıcılık faaliyetleri ile ilgili akademik çalışmalarda, konunun genellikle teknik ve zirai boyutuyla, arı sağlığı, arı ırkları, bal verimi gibi tarımsal üretim dallarıyla ilgilenilmiş ve bunlarla ilgili araştırmalar vücuda getirilmiştir. Buna rağmen konunun halkbilimi açısından değerlendirilmesi noktasında yayın ve araştırma sayısı oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Bu doğrultuda, hayvancılığa bağlı bir tarımsal üretim şekli olması nedeniyle arıcılığın ve arıcılığa bağlı ürünlerin çevresinde gelenek, inanç gibi folklorik malzemelerin de üretilmiş olabileceği muhtemeldir. Bu temel varsayım üzerinde şekillendirmeye çalıştığımız araştırmamız bu özelliği ile, arıcılık ve bala bağlı inanç ve gelenekler konusunda, bir ilk deneme olacaktır. Çalışma, arıcılığın Türk kültür tarihindeki gelişimini, alanla ilgili sosyal bilimsel çalışmaları, dini metinlerde arının ve balın durumunu, Anadolu sahasında rastlanan inanma, uygulama gibi folklorik örnekleri sözlü ve yazılı kaynaklardan yapılan derlemelerle ele alarak meselenin halkbilimi alanına bir katkı sağlaması öngörülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

A review of the beliefs and traditions developing in the framework of the cultivation and honey production in the Anadolu field
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In the historical process, the Turkish nation, which initially applied a form of production related to the livestock, with an understanding appropriate to this way of life, has often engaged in the livestock, and with its transition to the livestock, has also started to add new forms appropriate to the arrangement embedded in the livestock. With the integrated order, cattle and honey production activities as well have begun to be implemented. In the beginning, the bees and honey that we found in wildlife now appear to us as the practices of the built-in order that is said to be applied as a way of production. Therefore, it is clear that in the history of Turkish agriculture we met with the culture in relatively later periods. In the academic studies related to the farming activities, the subject was often concerned with the technical and curious dimensions, the fields of agricultural production such as bee health, bee races, honey production, and related research has been brought into the body. Despite this, the number of publications and research on the point of view of the subject has remained quite limited. In this regard, it is likely that, due to the existence of a form of agricultural production connected to the livestock and the products connected to the livestock, folkloric materials, such as tradition, faith, may also be produced. Our research that we are trying to shape on this basic assumption, with this feature, will be a first trial of the beliefs and traditions connected with aristocracy and bull. The study is expected to contribute to the field of public science by addressing the development of archaeology in the Turkish culture history, the social scientific studies related to the field, the status of bees and honey in religious texts, the faith found in the Anatolian field, folkloric examples such as practice, with copies made from verbal and written sources.

Anahtar Kelimeler:

A Review On Belief and Traditions Evolving Within The Scope Of Apiculture and Honey Production In Anatolian Area
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Turkish people practicing a nomadic production form related to stock-breeding in the historical process generally tended to bovine and ovine breeding in consideration of this life style and started to add new forms to the breeding concept suitable for permanent settlement together with passing to the settled life. Besides poultry raising, apiculture and honey harvesting activities started to be practiced together with permanent settlement. Practicing as a production form of bee and honey once seen in wildlife in the beginning has appeared as cited practices of permanent settlement. Therefore, it is clear that Turkish people has introduced with apiculture late in the agricultural history of Turks. In academic studies concerning apicultural activities, it is generally interested with technical and agricultural dimensions and the agricultural production branches like bee health, bee origins, and honey yield, and studies related to these has been generated. However, the number of publication and research has remained at a limited level on the point of folkloric evaluation of the subject. Accordingly, it is possible that folkloric materials like belief and tradition has been also generated around apiculture and apicultural products because of an agricultural production form related with breeding. Based on this assumption, our study is to be an initial essay on belief and tradition related to apiculture and honey. It is presumed that the study contributes to the folklore by discussing folkloric examples like development of apiculture in the history of Turkish culture, related social academic studies, position of bee and honey on religious texts, belief and practices in Anatolian field with collected works gained from verbal and written sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.457
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies