Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 65
 İndirme 25
Çokkültürlülük Ve Din Öğretimi: Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Çokkültürlü Eğitime İlişkin Tutumları Çerçevesinde Bir Analiz
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Çokkültürlülük, aynı ülkede pek çok kültürün birlikte varoluşu anlamına gelmektedir ve bu kavram ırk, din, dil, etnik yapı ve diğer kültürel boyutların farkına varılmasını içermektedir. Çokkültürlü eğitim; başkalarına saygı, farklı düşünce ve yaşam biçimlerine duyarlı olma ve etnik yönelimli bir anlayıştan uzaklaşma amacına yönelik olarak yürütülen eğitim faaliyetlerini kapsamaktadır. Çokkültürlü eğitim, öğrenme ve öğretme sürecini, kültürel çoğulculuğu teşvik edecek yapıda inşa etmektir. Çokkültürlü din eğitimi ise, bir dinin öğretim sürecinde çokkültürlü bilgi, tutum ve değerler manzumesinin bireylere kazandırılmasıdır. Bunun yanı sıra farklı din, mezhep ve anlayışların bir arada yaşadığı toplumlarda, her bir farklılığa, kendi dini eğitimlerini sağlama ve bireylerin birbirlerini tanımalarını sağlayan din eğitimi düzenlemeleri de çokkültürlü din eğitimi olarak nitelendirilebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin çokkültürlü eğitime yönelik tutumlarını analiz etmektedir. Çalışma, 2013-2014 öğretim yılında Kastamonu il merkezindeki eğitim kurumlarında görev yapan 78 din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Genel tarama modelinde yürütülen araştırmada, veri toplama aracı olarak “Öğretmenlerin Çok Kültürlü Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Ponterotto, Baluch, Greig ve Rivera (1998) tarafından geliştirilen ölçeğin, Yazıcı ve arkadaşları (2009) tarafından Türkçeye uyarlandıktan sonra güvenirlik değeri 0,74 olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonunda; cinsiyet değişkeninin öğretmenlerin çokkültürlü eğitime yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı, buna karşın görev kademesi, eğitim durumu, mezuniyet ve kıdem değişkenlerinin anlamlı farklılaşmalar oluşturduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.450
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies