Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 41
 İndirme 18
Orta Osmanlıcada İmlâ-Telaffuz İlişkisi
2008
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkler, tarih boyunca bir çok alfabe kullanmışlardır. Bunların içinde en uzun ömürlü olanı Arap alfabesidir. Arap harfleri Türkçenin ses sistemini tam olarak ifade edemiyordu. Yani Arap harfleriyle yazılmış olan Türkçe eserlerden Türkçenin seslerini eksiksiz olarak belirtmek, kelimeleri söyleyişe uygun bir şekilde gösterebilmek bir hayli zordu. Makalemizde; klasik bir imlânın hüküm sürdüğü, 17. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın sonlarına kadar devam ettiği zannedilen ve ilim âleminde Orta Osmanlıca diye anılan tarihî dönemde Latin harfleriyle yazılmış olan bir takım eserlerden istifade edilerek konuşulan Türkçeyi, yani telaffuzu ortaya çıkarma yolunda bir takım hususlara değinilecektir. Bunu yaparken Arap harfleriyle yazılan Türkçe kelimelerle, Latin harfleriyle imlâsı belirtilen ve genellikle telaffuzları gösterilen kelimeler karşılaştırılacak ve 17-18. yüzyıllarda yazılan bazı eserlerden faydalanılarak Türkçenin bu yüzyıllardaki ses sistemi genel hatlarıyla ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.382
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies