Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 167
 İndirme 35
Erkek Yoğun Mesleklerde İstihdam Edilen Kadın Personelin Mesleki Cinsiyetçilik Açısından Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Journal of Academic Value Studies (JAVStudies)
Yazar:  
Özet:

Günümüzde kadın ve erkek sözcüklerine biyolojik cinsiyet farklılığından öte anlamlar yüklenmektedir. Tarihsel süreçte fiziksel farklılıklara sahip iki cins arasındaki ilişki toplumsal üretim bölüşüm ilişkisi içinde şekillenmiş ve toplumsal olarak eşitsizlikler ortaya çıkmıştır. Kadınların içinde yer aldıkları toplumda her düzeyde erkeklerle eşit haklara sahip olmadıkları yönünde tartışmalar yoğunlaşmıştır. Tartışmaların ana ekseninde çalışma hayatında kadınların karşılaştıkları sorunlar ve kadınların her düzeyde eşit olmayan konumlandırılmaları yer almaktadır. Zaman içinde kadınların belli mesleklerde erkeklerin belli meleklerde istihdam edilmeleri, mesleki cinsiyetçiliğin en önemli göstergesi olmuştur. Bu çalışmanın ana konusu, erkek yoğun mesleklerde istihdam edilen kadınların mesleki cinsiyetçilik açısından değerlendirilmesidir. Çalışmanın amacı, erkeklerin yoğun olarak istihdam edildikleri mesleklerde çalışan kadınların karşılaştıkları sorunları ortaya koymak, bu mesleklerde çalışan kadınların dezavantajlı konumlarının mesleki cinsiyetçi politikalar için bir çözüm getirip getiremeyeceklerini anlayama çalışmaktır. Dünyanın yarı nüfusunu oluşturan kadınlar, tarih boyunca ekonomik, sosyal, kültürel vb. toplumsal hayatın her alanında var olmuşlardır. Kadınların ekonomik hayatın içinde bir özne olarak konumlanmalarında en temel sorunlardan biri mesleki cinsiyete dayalı politikalardır. Mesleki cinsiyetçiliğin derinliği, toplumların ekonomik, sosyal, kültürel gelişmişlik düzeyleri ile doğrudan ilintilidir. Belli meslekler ve sektörlerde erkeklerin, belli meslekler ve sektörlerde de kadınların yoğun olarak çalışmaları, ücret politikalarında ve terfi olanaklarında eşitsiz politikalar, çalışma hayatında kadınların karşılaştıkları en temel sorunlar olarak görülebilir. Bu çalışmada, erkeklerin yoğun olarak çalıştıkları mesleklerde çalışan kadınların, mesleki cinsiyetçilik açısından karşılaştıkları sorunların analizini yapmak ve bu mesleklerdeki kadınların mesleki cinsiyetçiliğin ortadan kaldırılmasında önemli bir faktör olabileceğini ortaya koymak için tanımlayıcı-açıklayıcı ve betimsel yöntem kullanılmıştır. Eril özelliklerin temsil edildiği mesleklerde çalışan kadınların, çalışma ortamından kaynaklanan sorunlarının, mesleki cinsiyetçi yaklaşımların önüne geçmek için üretilebilecek çözümlere ipuçları verebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal of Academic Value Studies (JAVStudies)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 1.744
2023 Impact/Etki : 0.274
Journal of Academic Value Studies (JAVStudies)