Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 19
MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU’NUN YARATILIŞ VE TÜREYİŞ ADLI ESERİNİN FAKELORE BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Yaratılış ve Türeyiş Destanı’nı fakelore açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Fakelore; daha önce yazılmış olan ve folklor niteliği taşıyan eserlerin başka kişiler tarafından “yeniden yazılması, taklit edilmesi, değiştirilmesi” olarak tanımlanabilir. Sepetçioğlu; asıl Yaratılış ve Türeyiş Destanı’nı, folklor açısından ele almış ve fakelore bir eser olarak yeniden üretmiştir. Yazar, daha önce yazılan bir eserden ilham alarak taklit bir eser ortaya koymasına rağmen, yeni bir ürün/eser ortaya çıkarmıştır. Fakelore eserlerde görülen okuyucu ve yayıncıların reklam ve arzularının Sepetçioğlu’nun bu eserinde görüldüğünü söylemek pek mümkün değildir. Ancak eserin, fakelore bir özellik olan “yeniden ve taklit edilerek” yazılması özelliğini taşıyarak fakelore bir eser olduğu söylenebilir. Yazarın, daha çok eserindeki kişilerin özelliklerine bakıldığında fakelore özellikler taşıdığı görülmektedir. Yazarın ilham aldığı eserdeki folklor özelliklerinin iyi bir şekilde yansıtıldığı; ancak orijinal eserde kurgu yeteneğine dayanarak birtakım değişiklikler yaptığı tespit edilmiştir. Türk Edebiyatının yazın anlamında Dede Korkut’u olarak değerlendirilen M. Necati Sepetçioğlu; Yaratılış ve Türeyiş adlı yapma destanıyla bir fakelore örneği ortaya koyarak yazın alanında ustalığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU’NUN YARATILIŞ VE TÜREYİŞ ADLI ESERİNİN FAKELORE BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, Mustafa Necati Sepetçioğlu's Creation and Tureyiş Destan was tried to be assessed from a facelore point of view. Fakelore can be defined as "re-writing, imitating, changing" by other people of previously written and folklore works. The creation of the creation and the creation of the creation and the creation of the creation and the creation of the creation and the creation of the creation and the creation of the creation. Although the writer is inspired by a previously written work, he has revealed a new product/work. It is not possible to say that the advertising and desires of readers and publishers seen in Fakelore works are seen in Sepetçioğlu’s work. But it can be said that the work is a facelore characteristic, carrying the characteristic of writing "re-implicated and imitated". The author, when he looks at the characteristics of the people in his work, appears to have facelore characteristics. The writer’s inspiration is that the folklore characteristics in the work are well reflected; but it is found that the original work has made a number of changes based on the fictional ability. M. Necati Sepetçioğlu, who is considered Dede Korkut in the meaning of the summer of Turkish literature, has once again revealed his mastery in the field of summer by showing a facelore example with his creation and creation story.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






NEAR EAST HISTORICAL REVIEW

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 229
Atıf : 163
2023 Impact/Etki : 0.043
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW