Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 2.002
 İndirme 147
 Sesli Dinleme 2
II. Mahmud Dönemi İktisadi Islahatları
2017
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Mahmud dönemi, modern bürokratik bir yapıya göre şekillenen geleneksel kurumları dışlayarak, merkezi bir devlet şeklini geliştirme yaklaşımıyla oldukça önemli bir dönemi ifade etmektedir. II. Mahmud Osmanlı tarihinde klasik dönemi kapayarak modern yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu bağlamda II. Mahmud merkez teşkilatında yapılan değişikliklere ek olarak kılık, kıyafet inkılabı, politik ve sosyal amaçlı yurt gezileri, Devlet müesseselerinin ve saray teşrifatının Avrupalılaşması, müzik zevkinin değişmesi, toplum hayatına yeni modaların girmesi, Türk ordusunun çekirdeği olan Asakiri Mansure-i Muhammediye’nin kurulması, Mızıka-i Hümayun ve Harbiye mekteplerinin açılması Rüştiyelerin devreye girmesi, Posta teşkilatının kurulması, Karantina teşkili, ilk nüfus sayımı donanmada modernleşmeye gitmek, tercüme odalarının açılması, otoritesinin ayanlarla paylaşıldığı Senedi ittifak, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması, arazi yazımı, tebaalar arasında eşitlik, Takvimi Vekayi’nin çıkarılması, valilerin merkeze bağlanarak maaşlı memur haline getirilmesi, 1838 Balta Limanı Anlaşması, Cihadiye adı verilen sikkelerin çıkarılması ve benzeri askeri alanda birçok ilkler dönemini başlatmıştır. “II. Mahmud Dönemi İktisadi Islahatları” isimli makale çalışmasında II. Mahmud döneminin askeri, sivil ve iktisadi ıslahatları içinde iktisadi faaliyet hacmini etkileyen ıslahatları çalışmanın temel konusunu teşkil etmektedir. Yapılan iktisadi ıslahatlar içinde Yeniçeri Ocağı'nın kapatılması Lonca teşkilatının imtiyazını elinde bulunduran yeniçerilerin Osmanlı Devleti karşısında yalnız başına kalmalarına sebep olmuş ve Bu sürecin sonunda Lonca teşkilatı gün geçtikçe zayıflayarak bitme noktasına gelmiştir. Hemen sonrasında 1838 Balta Limanı Antlaşması tekellerin kaldırılması için gerekli ortamı oluşturmuştur. Bu olaylar Osmanlı İmparatorluğunun iktisadi anlamda liberal İktisat anlayışı yolundaki kararsız adımlarla ilerlediği, 1838 ve 1856 dönemleri için de bir başlangıç temsil etmiştir. Konu ile ilgili çalışmalar değerlendirildiğinde; II. Mahmud Dönemi İktisadi açıdan iktisadi faaliyetleri düzenlemenin ötesinde İktisadi faaliyet hacmini daha da ağırlaştırmıştır. Osmanlı mali tarihinde önemli bir rol oynayan ve son dönemlerde Osmanlı maliyesinin vergi kaynaklarının bir bölümü üzerinde ayrıntılı bir denetim kuran ve bu kaynakların gelirlerini doğrudan Avrupa'daki alacaklılarına aktaran Duyunu Umumiye’nin oluşum sürecine kadar ülkeyi götürmüştür. Bu durum Osmanlı Devleti'nin dış borçlarının tekrar artmasına sebep olarak eski borçların anapara ve faiz değerini ödeyebilmek için giderek artan miktarlarda yeni borç bulma zorunluluğuna ülkeyi getirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Avrupalı devletlere yeni ödünler vermek zorunda kalmıştır. Oluşan bu iktisadi zemin Osmanlı döneminden yirminci yüzyıl Türkiye’sine devredilen özgül mirasın da habercisi olmuştur

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 613
2023 Impact/Etki : 0.073
DİYALEKTOLOG