Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 138
 İndirme 25
KARAÇAYLARIN MİLLİ ŞAİRİ İSMAİL SEMENOV’UN ŞİİRLERİNDE SİYASİ HİCİV
2016
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

1920’li yılların ortasına gelinceye kadar müşterek bir sözlü halk edebiyatına sahip olan Karaçay-Malkar Türkleri bu tarihten itibaren yazılı bir edebiyatı oluşturmaya başlamışlardır. Bunda İstanbul ve Dağıstan’da eğitim alan gençlerin etkisi olduğu kadar son dönem halk şiiri temsilcileri İsmail Semen, Appa Canibek ve Kasbot Koçhar’ın önemli katkıları olmuştur. 1891–1981 yılları arasında yaşamış olan İsmail Semenov Karaçay-Malkar Halk edebiyatının kıymetli temsilcilerindendir. Karaçay-Malkarların kültür ve folkloruna büyük hayranlık besleyen şair, küçük yaşlardan itibaren din eğitimi almış ve Arapça öğrenmiştir. 1936 yılında Ermenistan’da düzenlenen Sovyetler Birliği Halk Ozanları yarışmasında birincilik alan İsmail Semenov, 1940’lı yıllardan itibaren Sovyet Rejimi ile ters düşmeye başlamış ve 2 Kasım 1943 tarihinde rejim aleyhtarlığı ve vatan hainliği suçlamasıyla diğer Karaçay-Malkar Türkleri gibi Kazakistan’a sürgüne gönderilmiştir. Ata yurda özlemi anlatan birçok şiirinin yanında, Karaçay-Malkar Türklerinin adeta bağımsızlık marşı haline gelen “MinniTav” (Elburz Dağı) isimli şiiriyle de abideleşmiştir. Bilindiği gibi Türk Şiirinin önemli türlerinden biri olan “Hiciv” toplumdaki yanlışlık ve aksaklıkları edebi bir dille anlatma, sanatçı duyarlılığı ile olayları analiz ederken bunları şiirin verdiği imkânlar dâhilinde topluma aktaramaya yarayan bir şiir türüdür. Biz de bu çalışmamızda şairin Stalin ve Beriya gibi devrin önemli siyasetçilerinin görev yaptığı dönemlerde yaşanan toplumsal olumsuzlukları anlatan ve şairin de sürgüne gönderilmesine neden olan hiciv tarzı şiirleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 613
2023 Impact/Etki : 0.073
DİYALEKTOLOG