Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 239
 İndirme 42
TÜRKIYE VE BALKAN ÜLKELERI ARASINDAKİ DIŞ TİCARETİN ÇEKİM MODELİ ILE ANALİZİ
2017
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türkiye ve 10 Balkan ülkesi arasındaki ticaret ilişkisini 2006-2016 yılları arası verileri kullanarak çekim modeli yardımıyla analiz etmektir. Bu kapsamda Türkiye ile sözkonusu Balkan ülkeleri arasındaki ihracat ve ithalat değerleri bağımlı değişken olarak analize dahil edilmiştir. Çalışmamızın bağımsız değişkenleri kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) (cari US$) ve Türkiye ile Balkan ülkelerinin başkentleri arasındaki uzaklıklardır. 2006-2016 yılları arası yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ticaretin açıklanmasında çekim modelinin anlamlı sonuçlar verdiği ifade edilebilir. Bunun anlamı, Türkiye ile Balkan ülkelerinin GSYH’ları ile ifade edilen kütleleri, arttığında aralarındaki ticaret de artmaktadır. Temel çekim modeline ek olarak, Türkiye ile Balkanlar arasındaki ticareti etkileyen diğer faktörleri kukla değişkenler kullanarak incelenmiştir. Bulgulara göre Balkan ülkelerinin AB üyeliği, ortak dile ve kolonyal geçmişe sahip olma, Türkiye ile Balkanlar arasındaki ticarette etkili faktörlerdir. Çalışma ayrıca Bulgaristan, Slovenya, Bosna-Hersek ile Türkiye arasında kullanılmayan bir ticaret potansiyelinin olduğuna işaret etmektedir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi durumunda Türkiye ve Balkan ülkeleri karşılıklı olarak menfaat elde edebilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.576
Kesit Akademi Dergisi