Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 44
 İndirme 21
ANTALYA ŞEHRİNDEKİ GENEL SEÇİMLERİN (1983-2015) DEĞERLENDİRİLMESİ
2017
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Seçim coğrafyası ile ilgili çalışmaların son dönemlerde hız kazandığı görülmektedir. Bu çalışmada da Antalya şehri, seçim coğrafyası bağlamında ele alınmaktadır. Buna göre, katılım oranları, geçerli oy sayısı ve parti bağlamındaki sonuçları itibariyle, 1980-2015 yılları arasındaki genel seçimler coğrafi ilke ve prensiplere göre incelenmektedir. Ayrıca şehirdeki bu yapının Türkiye ortalaması ile karşılaştırılması da yapılmaktadır. Öte yandan bu çalışma ile şehirde söz konusu dönem içinde meydana gelen siyasi değişimler ve nedenleri üzerinde durulmaktadır. Dolayısıyla söz konusu çalışmanın temel verileri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile çeşitli internet web sayfalarından elde edilmiştir. Elde edilen verilerden yola çıkarak katılım oranlarının 1980 yılından günümüze kadar sürekli değiştiği dikkat çekmektedir. Darbe sonrası gerçekleşen 1983'deki %91.2 ve 1987 yılındaki %91,4'lük katılım oran ile, tüm ülkede olduğu gibi, %90 bandını geçmiş ve bu oran şehirde bir daha yakalanamamıştır. 2002 yılı seçimlerindeki katılım oranları ise önemli oranda düşüş göstermiştir. Öte yandan Antalya şehrinde katılım oranları 1991, 1995, 2007, 2011, 07 Haziran 2015 ve 01 Kasım 2015 seçimlerinde Türkiye ortalamasını aştığı görülmektedir. Oylama sonuçlarına göre, Antalya şehrinde de 1983, 1987, 1991 ve 1995 yılı seçimlerinde merkez sağın, buna karşın 1999, 2002'de merkez solun öne geçtiği görülmektedir. Devam eden seçim yıllarından 2007, 2011’de merkez sağ öne geçmiş iken, 7 Haziran 2015 seçimlerinde merkez sola geçen üstünlüğün, 1 Kasım 2015 seçimlerinde tekrar merkez sağa geçtiği görülmektedir. Bu durum bize Antalya'da seçime katılan seçmenlerin tercihlerinde dönem dönem oynamaların olduğunu göstermektedir. Diğer bir taraftan 7 Haziran 2015 seçimlerinde %29,41 oy oranlarına çıkan milliyetçi partiler ile 1995 seçimlerinde muhafazakâr partilerin ülke genelinde ve şehirde almış olduğu oy oranları dikkat çekmektedir. Bu yargılardan hareketle milliyetçi seçmenlerin Antalya şehrinde belli bir oy yoğunluğuna ulaştığı, muhafazakâr seçmen kitlesinin ise ülke geneline oranla şehir merkezinde daha az yoğunluğa sahip olduğu seçim sonuçlarından tespit edilebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.628
2023 Impact/Etki : 0.16
Kesit Akademi Dergisi