User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 6
 Views 368
 Downloands 37
MEŞRUTİYET DÖNEMİ EĞİTİMDEKİ YENİLEŞME HAREKETLERİ VE CUMHURİYET DÖNEMİNE BIRAKTIĞI MİRAS
2017
Journal:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Author:  
Abstract:

Tanzimat yıllarında eğitim çalışmalarının büyük çoğunluğunun İstanbul ile sınırlı kaldığı düşünülecek olursa, II. Abdülhamid döneminde eğitim hizmetlerinin İstanbul dışına çıkması, bu hizmetlerin taşraya da ulaştırılması ile önemli mesafeler kaydedilmiştir. Tanzimat Dönemi’nde eğitim alanında atılan temeller, II. Abdülhamid Dönemi’nde uygulama ve yayılma imkânı bulmuştur. II. Abdülhamid Dönemi’nde eğitim hizmetlerinde nicelik açısından görülen olumlu gelişmenin, nitelik açısından ise aynı düzeyde olup olmadığı tartışılabilir olsa da ilerleme kaydedildiği bir gerçektir. Bu dönem boyunca okul sayısındaki artışla birlikte yabancı ve azınlık okullarının da sayısı oldukça artmıştır. II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e kadar olan bu dönemde, eğitim kurumları ve programlarında yapılan yenilikler ile önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu dönemin öne çıkan özelliği ise Cumhuriyet’i kuran neslin bu okullarda yetişmiş olmasının yanı sıra, Cumhuriyet fikrinin temellerinin de bu dönemde atılmasıdır. Cumhuriyet Devri ise, Türk eğitim sisteminde yüzyıllar boyunca çağdaş eğitim sistemine ulaşmak için yapılan çabaların gerçekleşmesini sağlayan bir dönem olmuştur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı kurulmuş ve eğitim sistemindeki ikiliğe son vermek için Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti’nde Cumhuriyet’e devredilen eğitim kurumları ve sistemi modern bir yapıya kavuşmuştur. Günümüze değin gelen toplumu yetiştiren ana konu olan eğitim hiç kuşkusuz her çağda önemli bir yer arz etmektedir. Bu önemli konunun, cumhuriyete etkisi ve katkısı incelenmesi ve vurgulanması gereken bir konudur. Bu çalışmada da, Meşrutiyet dönemi eğitim sistemindeki değişim ve gelişiminin yanı sıra elde ettiği birikimin, cumhuriyetin temellerine katkısı üzerinde durulmuş, genç cumhuriyetin nasıl bir hamurla yoğrulduğu, meşrutiyet eğitimi alan kişilerin sahip oldukları potansiyel ve zihni alt yapılarını faaliyete dökmeleri irdelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayla eğitimdeki değişimlerle birlikte cumhuriyetin filizlenmesi gözler önüne serilmesi amaçlanmıştır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 291
Cite : 174
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences