Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 220
 İndirme 37
 Sesli Dinleme 1
ROMANYA’DAN CUMHURİYET DÖNEMİNDE (1923-1938) TÜRKİYE’YE YAPILAN KİTLESEL GÖÇLER
2019
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Eflak, Boğdan ve Erdel beyliklerinin 1881’de birleşmesinden meydana gelen Romanya Krallığı toprakları XV. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin himayesine alınmıştır. II. Bayezid, Boğdan’a ait Kili Akkerman Kaleleri ile Besarabya’yı almış; buralara Anadolu’dan getirilen Türkleri yerleştirmiştir. Romanya, XX. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Balkan ülkeleri arasında, içinde yaşayan Türk azınlığa hoşgörülü davranan ülke olmuş; dönemin Romen hükümetlerince soykırıma ya da asimilasyona tabi tutulmamıştır. Romanya Türkleri, 1930’dan sonra kendi bölgelerine yerleştirilen Ulahlar ve Kuçovakların olumsuz davranışlarından dolayı rahatsız olmuşlardır. Krallık Romanya’sında yaşanan sıkıntıların kaynağı her ne kadar devlet olmasa da, ortaya çıkan sorunların sona erdirilmesinde Romen hükümetlerinin etkisiz ve yetersiz kalması yüzünden, bu ülkede oturan Türklerin rahatları kaçmış; ana yurt olarak kabul ettikleri Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmışlardır. Romanya’dan göç eden Türklerin şüphesiz tek şanslı yanları Romen hükümetlerinin anlayış ve hoşgörüleri sayesinde taşınabilir mallarını yanlarında götürmüş olmalarıdır. 1931-1944 tarihleri arasında Romanya’da Büyükelçilik yapmış olan Hamdullah Suphi Bey’in, Romanya Dobruca Müslümanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenmiş olması da Türkiye’ye göçü kolaylaştırmış; binlerce Türk, Romanya’dan Türkiye’ye gelmiştir. Bu dönemde genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kendisine sığınmak isteyen soydaş ve dindaşlarına kapılarını sonuna kadar açmakla beraber, özellikle kaynak ülkeden maddi varlıklarını Türkiye’ye nakledebilecek olanlara ve şartları daha ağır olanlara öncelik vermiştir. Romanya’dan gelen Türklerin, hem üretken olmaları, hem nispeten daha eğitimli olmaları ve hem de mallarını yanlarında getirme imkânına haiz olmaları sebebiyle bahse konu ülkeden vaki olan kitlevi göçler, Türkiye tarafından da desteklenmiş ve gelen muhacirler muhtelif yerlerde iskan edilmişlerdir. Makalemiz, aynı konuyla alakalı olarak, kendisinden önce yazılmış olan çok kıymetli eserlerden, özellikle dönemin matbuatına yansıyan haberleri daha fazla öne çıkarması ve göçmenlerin çektikleri yol çilelerine ağırlık vermesi açısından ayrılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Republic of Romania (1923-1938)
2019
Yazar:  
Özet:

The territory of the Kingdom of Romania, which was formed from the unification of the Eflak, Boğdan and Erdel cities in 1881. Since the century it has been taken under the protection of the Ottoman State. and II. Bayezid took the Kili Akkerman castles of Bogdan and Besarabya; there he placed the Turks brought from Anadolu. of Romania, XX. By the first quarter of the century, among the Balkans, the country was tolerant to the Turkish minority; the Roman government of the time was not subjected to genocide or assimilation. The Romanian Turks were disturbed by the negative behavior of the Ulahs and Kuçovak who were placed in their territories after 1930. Although the source of trouble in the Kingdom of Romania is not the state, because of the fact that the Romanian governments remain ineffective and insufficient in the end of the problems arising, the comforts of the Turkish people living in this country have escaped; they have been forced to migrate to Turkey they accept as their homeland. The only lucky side of the Turks who migrated from Romania is, without a doubt, that the Romanian government’s understanding and tolerance has brought their portable goods with them. The fact that Mr. Hamdullah Suphi, who had been ambassador to Romania between 1931-1944, was closely concerned with the problems of the Romanian Muslims in Dobruca also facilitated the migration to Turkey; thousands of Turks came from Romania to Turkey. During this period, the youth of the Republic of Turkey State has opened its doors to its cousins and cousins who want to refuge, especially those who are able to transfer their material assets from the source country to Turkey and those who are worse in conditions. For Turks from Romania, because they are both productive, both relatively more educated and they have the possibility of bringing their goods with them, the matter of mass migration from the country, supported by Turkey, and those who come from Turkey have been settled in various places. Our article, in relation to the same topic, is separated from the very valuable works that were written before him, in particular in terms of the news that reflects the matcha of the time, and in terms of the importance of the migrants to the roads they pull.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 174
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences