User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 85
 Downloands 32
ATATÜRK DÖNEMİ DİN UYGULAMALARI (1923-1938) (Yorumlar, Eleştiriler, Değerlendirmeler)
2018
Journal:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Author:  
Abstract:

Atatürk’ün din anlayışında bidatlere, hurafelere, dinin menfaat ve siyaset çıkarlarına alet edilmesine karşı olmak vardır. Türk insanının dininin aslını doğru olarak öğrenmesini ve yaşamasını istemiştir. Bunun içinde halkın din eğitimini doğru ve yeterli bir şekilde almasını istemekteydi ve bunun sağlanmasının tek yolu olarak da eğitimin okullarda yapılması olarak görmüştür. Hatta bunun için ilkokullarda "Cumhuriyet Çocuğunun Din Dersleri” adlı kitap okutulmuştur. Laiklik ile din ve vicdan hürriyetini teminat altına almak istemiştir. Buna istinaden de halifelik, medreseler, tekke ve zaviyeler, falcılık, büyücülük, kavramları kaldırılmıştır. Atatürk, din istismarını önlemek istemiştir. Din algısıyla hiçbir zaman siyaset yapılmasına müsaade etmemiştir ve bu durumun devlet politikası olarak devam etmesini istemiştir. Atatürk, Türkiye’de ve İslam dünyasında esaretten ve çaresizlikten kurtulma yolunu açarak İslam dinine ve İslam dünyasına en büyük hizmeti yapmıştır. Ayni zamanda istiklal mücadelesinde diğer İslam ülkelerine de öncülük etmiştir. Atatürk cehalet, bidatler, hurafeler ve din istismarcılarının karşısında olmuştur. Bu durum bazı çevrelerce din düşmanlığı şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır. Nitekim Atatürk, Hz. Muhammed zamanındaki gerçek İslamiyet’in yanında olmuştur. Cumhuriyetle birlikte Diyanet İsleri Başkanlığı kurulmuş, ilk Türkçe Kur’an-ı Kerim meal ve tefsiri, hadis kitapları yazdırılmıştır. Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsir ve tercümesi ve Buhari’nin hadisleri Türkiye'nin her yanında ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Müslüman Türk halkının dinini anlayarak icra edebilmesi için camilerde Türkçe Kur'an, Türkçe hutbe ve Türkçe ezan okutulmuştur. Din işlerini yürütülmesi ve din istismarının sonlandırılabilmesi için de Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Bu çalışmalar, dinin temel kaynaklarından doğru bir şekilde öğrenilmesi ve doğru anlaşılması için atılmış önemli ve etkili adımlar olmuştur. Bu adımlar Türk Milletinin dinini gerçek kaynaklarından öğrenmesine büyük katkılar sağlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Türkçe en büyük Kur’an-ı Kerim tefsirini hazırlatan, camide minbere çıkarak milletine hitapta bulunmuş tek devlet adamıdır. Atatürk’e göre din, Türk milletini ayakta tutan değerlerin başında gelmektedir ve toplum tarafından anlaşılması ve doğru uygulanması gerekmektedir. Atatürk bunun için büyük gayret göstermiş olan bir liderdir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles




Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 291
Cite : 174
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences