Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 48
 İndirme 23
CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİR EĞİTİM KURUMU OLARAK HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜ VE TÜRK EĞİTİMİNE KATKILARI
2018
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Hasanoğlan Köy Enstitüsü Türkiye genelinde açılan yirmi bir enstitüden on beşincisidir. Adını, kurulduğu köyden almıştır. Köy, Ankara-Kayseri demiryolu üzerindedir ve Ankara’ya uzaklığı 32 kilometredir. 1940 istatistiklerine göre köyün nüfusu 1300’dür.Enstitünün açılmasıyla köy nüfusuna 1500 kişi daha eklenmiş; bu gelişmelerle köy, ekonomik ve kültürel açıdan olumlu yönde etkilenmiştir. Enstitünün Ankara’ya, dolayısıyla merkezi yönetime yakın olması protokol gezilerine sık sık ev sahipliği yapmasına neden olmuştur. Yerli ve yabancı bir çok konuk Hasanoğlan’ı gezmiş, bu vesile ile enstitüleri tanıma fırsatı bulmuştur. Bu özgün kurumların yurda ve dünyaya tanıtılması aşamasında Hasanoğlan, büyük bir rol oynamıştır. Hasanoğlan Köy Enstitüsü, açık kaldığı süre boyunca okuma-yazma bilenlerin sayısını artırmıştır. Öncelikle kurulduğu köyün, daha sonra mezunları vasıtasıyla başka köylerin modern tarımla tanışmasına aracılık etmiştir. Ayrıca bünyesinde kurulan sağlık kolu vasıtası ile çevresinin sağlık ve hijyen anlayışını değiştirmede büyük rol oynamıştır. Çevre halkının eğitim, ziraat ve sağlık alanındaki temel sorunlarını çözmek için çabalayan Hasanoğlan’ın bünyesinde bir de Yüksek Köy Enstitüsü kurulmuştur. Bununla birlikte köy çocuklarının yüksek öğrenimle tanışmasısağlanmıştır. Buenstitü sayesinde genel itibariyle tüm enstitülerde bulunan eğitici eksikliği sorununu çözüme kavuşturmak planlanmıştır. Köy Enstitüleri bulunduğu bölgelerde yaşayan halkın, dolayısıyla da ulusun kaderini değiştirecek birçok çalışmada bulunmuş olsa da 1947 yılında önce Yüksek Köy Enstitüsü benzer başka kurumlar olduğu gerekçesiyle kapatılmış; daha sonra da 27 Ocak 1954’te çıkarılan 6234 sayılı kanun ile köy enstitüleri, öğretmen okulları ile birleştirilerek İlk Öğretmen Okulu adını almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 174
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences