Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 508
 İndirme 58
 Sesli Dinleme 4
EMÎR TİMUR’UN HAREZM SEFERLERİ
2019
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Mâverâünnehr’de Türk-İslam ve Moğol hâkimiyet anlayışlarına göre devletini kuran bozkırın son göçebe fatihi Emîr Timur, Çağatay neslinden Saray Mülk Hatun ile evlenerek Han-ı Kürekan yani Han damadı unvanını almıştır. Bu evlilikten dolayı Timur, kendisini Çağatay Hanlığı’nın varisi olarak görmüştür. O, Çağatay topraklarına egemen olmak, Moğol İmparatorluğu üzerinde sonradan türeyen hanedanları cezalandırmak, İpek yolu güzergâhındaki ülkeleri ele geçirmek ve cihan hâkimiyetini gerçekleştirmek amacıyla seferler düzenlemiştir. Timur’un sefer düzenlemiş olduğu bölgelerden biri de bozkır ve yerleşik kültürlerin kavşağında, kıtaları birbirine bağlayan ana yolların güzergâhında bulunan Hârezm coğrafyasıdır. Emîr Timur, Hârezm’in doğu ve güney kısımlarını hâkimiyeti altına alan Kongrat kabilesinden Sufî ailesine karşı beş sefer düzenlemiştir. Bu seferler 1372, 1373, 1376, 1379 ve 1388 yıllarında gerçekleşmiştir. Timur, düzenlemiş olduğu seferlerle Hârezm bölgesini fiilen hâkimiyeti altına almış olmasına rağmen, Sufî ailesi ve Kongratları tam anlamıyla kendisine bağlayamamıştır. Nihayet O, son seferinde Ürgenç şehrini yıktırıp, ahalisini de Semerkant’a göçürmüştür. Bu çalışmada, Emîr Timur’un Mâverâünehre egemen olduktan sonra, Hârezm bölgesine seferler düzenlemesinin sebepleri, Hârezm’in siyasi, ticari ve medeni önemi, Sufî ailesi ile yapılan mücadele ve sonuçları dönemin kaynaklarına dayanılarak ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Order of Timor's Harezm
2019
Yazar:  
Özet:

In Mâverâünnehr according to the concepts of Turkish-Islam and Mongol sovereignty, the last immigrant fatihi of the bozkir who founded his state, Emir Timur, from the Çağatay generation, married the Palace of Mülk Hatun and received the title of Han-i Kürekan or Han-dama. Because of this marriage, the East saw himself as the inheritance of the Chagata Hantia. He organized flights in order to dominate the territory of the Cagarata, to punish the subsequent tribes on the Mongolian Empire, to conquer the countries on the Silk Road route and to carry out the domination of the jihad. One of the areas in which the East has organized the journey is the Harezm geography, located on the crossroads of wooden and settled cultures, on the route of the main roads that connect the continents. The Emir Timur has organized five flights against the Sufai family from the Congrat tribe, which has dominated the eastern and southern parts of Harezm. These flights occurred in 1372, 1373, 1376, 1379 and 1388. The East, despite the fact that he had taken the Hârezm region under the real rule by his scheduled trips, did not fully bind the Sufî family and Congresses to him. Then he destroyed the city of Urgenç, and moved to Semerkant. In this study, after the Emir East was dominated by Mâverâünhre, the reasons for the arrangement of flights to the Hârezm region, the political, commercial and civil importance of Hârezm, the struggle with the Sufî family and the consequences were discussed based on the sources of the time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 174
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences