Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 15
KLASİK TÜRK NESRİNDE ESTETİK VE POETİK UNSURLAR
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk edebiyatında 13. yy.dan 19. yy.a kadar kesintisiz bir biçimde şiir ve düzyazı eserleri üretilmiştir. Şiirin “asıl” sanat olarak görüldüğü Osmanlı toplumunda, azımsanmayacak derecede nesir örnekler de sanatçılar tarafından yazılmıştır. Belagat kitaplarında ana hatları ile sade, orta ve âlî üslup olarak değerlendirilen nesir eserlerin bir bölümünde sanatsal öğelerin ağır bastığı görülmektedir. Şiirin padişah nesrin ise raiyyet olarak görüldüğü bu sanat anlayışında nâsirler şiirden aldıkları araçlarla eserlerini üretmişlerdir. Böylece düzyazı eserlerde şiirin üst yazı diline çıkmasını sağlayan çeşitli öğeler kullanılırken şiir ile nesir arasındaki fark da anlatım bakımından kapanmaya başlamıştır. Çalışmada klasik Türk nesrindeki sanatsal ifadelerin ne olduğu incelenecektir. İncelemede esas alınan nokta sadece tasvirî nitelikte, eserlerde bulunan estetik ve poetik öğelerin belirlenmesi değildir. Nesrin sanatsal yönü ortaya konurken bunların esere nasıl aktarıldığı, eserin beğenilmesindeki rolü ve bu ifadelerin esere katkıları incelenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

KLASİK TÜRK NESRİNDE ESTETİK VE POETİK UNSURLAR
2019
Yazar:  
Özet:

Poetry and prose works were produced uninterruptedly from the 13th century to the 19th century in classical Turkish literature. Considerable prose examples were also written by artists in Ottoman society, where poetry was seen as the "original" art. It is seen that artistic elements predominate in some of the prose works, which are generally considered as plain, medium and high style in rhetoric books. In this understanding of art, in which poetry is seen as sultan's and prose as riyyet, the poets produced their works with the tools they took from poetry. Thus, while various elements are used in prose works that enable the poem to come into the language of superscript, the difference between poetry and prose has begun to close in terms of expression. In this study, the artistic expressions in classical Turkish prose will be examined. The main point in the analysis is not only the determination of the aesthetic and poetic elements in the works of descriptive nature. While revealing the artistic aspect of prose, it will be tried to examine how they are transferred to the work, their role in admiring the work, and the contributions of these expressions to the work.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.928
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
492/520

Hukuk Temel Alanı
Q4
55/58

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q4
35/40

İlahiyat Temel Alanı
Q4
99/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q4
84/89

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q4
216/239

Filoloji Temel Alanı
Q4
80/84

Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi