Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 24
 Sesli Dinleme 1
ÜÇ KÂĞITÇI, HANIMIN ÇİFTLİĞİ VE KERTENKELE FİLMLERİNDEKİ DİN ADAMI STEREOTİPLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türk sinemasında modernist yaklaşımın din adamı stereotipleştirmesi üzerinde olası etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada üç ayrı yapım yayınladıkları tarihsel dönemlerin ışığında analize tabi tutularak Müslüman din adamı temsilinin medya araçlarındaki işleniş biçimi kategorize edilmiştir. Yapımlardan Üç Kağıtçı 1981,(daha sonraki yıllarda ve şimdi de kanallarda gösterilmeye devam etmektedir), Hanım Çiftliği 1990-(2008’de TRT Avaz’da yeniden gösterilmiştir) ve Kertenkele dizisi de 2014-2017 yılları arasında ATV’de izleyiciye sunulmuştur. Çalışmada sinema ve TV dizilerindeki anlatılar incelenerek yaklaşık 40 yıllık bir süreçte toplumun değişimine koşut olarak nasıl şekil aldığına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır ve Max Weber’in yorumlayıcı sosyolojisindeki ideal tip üzerinden hareket edilerek medyada kurgulanan ideal ve bir karşı tip olarak stereotipleştirmenin çerçevesi çizilmiştir. Bu değerlendirme yapılırken çerçeveleme yöntemine başvurulmuştur. Çerçeveleme yöntemine göre dahil edilenler ve dışarıda bırakılanlar, seçilenler ve gösterilmek istenenlerle gerçekte olanlar yeniden kurgulanarak bir gündem oluşturulmaktadır. İncelemeye alınan ‘Üç Kâğıtçı’, ‘Hanımın Çiftliği’ ve ‘Kertenkele’ medya yapımlarındaki Müslüman din adamı temsili çerçeveye dâhil edilenler, dışarıda bırakılan ve yansıtılanlar olarak birer stereotip yaratım süreci olarak değerlendirilmiş ve şu hipotez geliştirilmiştir: Medya ürünleri filmler toplumda var olan farklılıkları devşirip yeniden şekillendirerek stereotip üretimine katkıda bulunurlar.

Anahtar Kelimeler:

A review of the triangular, female and religious man’s stereotyping in the film
2019
Yazar:  
Özet:

This study assessed the potential impact of modernist approach in Turkish cinema on the stereotyping of the religious man. In the study, three separate works were analyzed in light of the historical periods they published and the form of processing of the representation of the Muslim religious man in the media tools was categorized. Three Papers from production in 1981, (in the subsequent years and now continues to be displayed on the channels), Mrs. Farm in 1990 (represented in TRT Avaz in 2008) and Kertenkele series were also presented to the audience at ATV between 2014-2017 years. The study studied the stories in the cinema and television series and evaluated how society was shaped as a condition for change over a 40-year process, and drawn the framework of the stereotyping as an ideal and opposition type established in the media by moving through the ideal type in Max Weber's interpretative sociology. This assessment has been carried out in the framework method. Those who are included and left out according to the framework method, those who are chosen and those who are wanted to be shown and those who are real are re-established by a agenda. Those included in the framework represented by the Muslim religious man in the reviewed 'Three Papers', 'The Farm of the Woman' and 'Kertenkele' media productions have been regarded as a stereotype creation process as those left out and reflected and the following hypothesis has been developed: Media products contribute to the stereotype production by devastating and re-forming the differences that exist in society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi