Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 101
 İndirme 19
BLADE RUNNER FİLMİNİN BİLİMKURGU TASARIM DİLİ AÇISINDAN GÖRSEL ANALİZİ
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilimkurgu, edebiyatta ve sinemada kendine özgü bir alan edinmiş olup farklı sanat dallarında etkisi görülmektedir. Müzik, heykel gibi alanlar bu etkinin görülebildiği sanat dallarına örnek gösterilebilir. Bilimkurgu 20. Yüzyılda sanat akımlarını etkilediği gibi dolayısıyla bir sanat disiplini olarak grafik tasarımı da etkilemiştir. 20. YY’ın ilk çeyreğinde ortaya çıkan Fütürizm her ne kadar bilimkurgu eksenli bir amaç edinmemiş olsa da bilimkurgu ile etkileşim içinde olmuştur. İnsan psikolojisi ve duygularından daha çok eserlerinde hareket, hız tutkusu, makineleşmeye övgü, mekanikleşmiş insan vücudu ve gelecek hayali Fütürizmin temelini oluşturan konulardır. Yetmişli yıllarda ortaya çıkan, günümüzde bir bilimkurgu edebiyatının alt türü olan ve zamanla sanat akımına evrilen siber-punk, fütürizm ile benzer konular üzerinde yoğunlaşmaktadır. İletişim çağının yarattığı kaosu, internet çılgınlığını, hackerlik gibi ilgileri olan alt kültürün kahramanlarını polisiye kurgu tarzı bir yaklaşımla bilimkurgu çatısı altında anlatır. Fütürizmden farklı olarak siberpunk karamsar ve umutsuz bir gelecek hayal eder. Siberpunk, bilgisayar teknolojisi ile paralel bir şekilde geliştiği ve geleceğin görsel kodlarına sürekli atıflarda bulunduğundan dolayı grafik anlatım olarak oldukça zengin bir altyapı sunmaktadır. Bu çalışmada Ridley Scott’ın yönetmenliğini yaptığı siberpunk bir bilimkurgu filmi olan “Blade Runner”ın grafik tasarım öğeleri incelenecek ve siberpunk ile grafik tasarım arasındaki bağlantılar araştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Blade Runner Movie's Screenshots of the Design Language
2019
Yazar:  
Özet:

Science fiction has acquired a unique field in literature and cinema and has an influence in different branches of art. Fields such as music, sculptures can be shown as an example of the art branches where this effect can be seen. The science fiction 20. As it affected the art flows in the century, graphic design as an art discipline also affected it. 20 is. In the first quarter of YY, the Futurism has not achieved a purpose of science fiction, but has been in interaction with science fiction. More than human psychology and emotions in its works are the themes that make up the foundation of movement, passion for speed, praise for machinery, mechanized human body and future imagination. The cyber-punk, which emerged in the seventh century, is a subtype of science fiction literature today and evolved into the art stream over time, focuses on topics similar to futurism. The chaos created by the communication age, the internet madness, the heroes of the subcultural interests, such as hacking, tell the police with a fictional approach under the roof of science fiction. Unlike futurism, cyberpunk dreams of a frustrating and desperate future. Siberpunk is developing parallel with computer technology and is constantly referring to the visual codes of the future, offering a very rich infrastructure as graphic narrative. The study will explore the graphic design elements of "Blade Runner", a science fiction film directed by Ridley Scott, and the links between the graphic design and the cyberpunk.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.897
2023 Impact/Etki : 0.028
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
492/520

Hukuk Temel Alanı
Q4
55/58

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q4
35/40

İlahiyat Temel Alanı
Q4
99/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q4
84/89

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q4
216/239

Filoloji Temel Alanı
Q4
80/84

Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi