Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8.678
 İndirme 712
 Sesli Dinleme 37
I. VE II. JÖN TÜRK HAREKETİNİN FİKİRLERİ VE SİYASİ FAALİYETLERİ
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı yöneticilerinin, devleti eski gücüne kavuşturmak için daha çok askeri alanda yaptıkları ıslahatlar (özellikle Tanzimat döneminde yaygın hale gelen eğitim ve sayıları artan gazeteler) neticesinde, Batı’nın fikirlerini yakından tanıyan bir asker-sivil aydın grup oluşmaya başlamıştı. Öncelikli amaçları devletin parçalanmasını önlemek olan bu aydınlara göre, devletin tekrar eski gücüne kavuşması için, Avrupa tarzında ıslahatlar yapılmalıydı. 1860’tan itibaren Meşruti sistemi tartışmaya başlayan bu aydın gruba, ülke içinde Yeni Osmanlılar, ülke dışında da Jön Türkler (Genç Türkler) denmiştir. Bunlar, I. Meşrutiyetin ilanına giden sürece fikirleriyle katkı sağlayan gruptur. Ancak 1877’den sonra Abdülhamid tarafından dağıtılmış ve sürgüne gönderilmişlerdir. Gittikleri yerlerde de yine faaliyetlerine devam etmişlerdir. Nitekim bunların izinden giden yeni aydın gruplar ortaya çıkmış ve böylece II. Jön Türk hareketi başlamıştır. Bunun sonucunda da neredeyse bütün Jön Türkleri içine alan İttihat ve Terakki Hareketi ortaya çıkmış ve bunlar da II. Meşrutiyeti ilan ederek yönetimi ele geçirmişlerdir. Bu çalışmada, öncelikle Jön Türklerin ortaya çıkmasına da katkı sağlayan, Osmanlı’daki reformlardan bahsedilecektir. Daha sonra da birinci ve ikinci Jön Türklerin kimlerden oluştuğu, hangi fikirleri paylaştıkları ve neler yaptıkları hakkında bilgiler verilecektir. Çalışmada, sahip oldukları devletlerini yıkılmaktan kurtarmak için, sivil-asker aydın grupların, nasıl bir özveriyle çabaladıkları ortaya konulmak istenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.787
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi