Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 102
 İndirme 41
 Sesli Dinleme 1
PERFORMANS DENEYİMİNİN ÇALGI EĞİTİMİNDEKİ İŞLEVİNİN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI BİREYSEL ÇALGI EĞİTİMİ (KEMAN) DERSİ ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, performans deneyiminin çalgı eğitimindeki işlevini ortaya koyarak çalgı eğitimi sürecine katkı sağlamaktır. Çalışmada, çalgı eğitiminde performans deneyimi süreç odaklı ele alınmış olup performans öncesi, performans anı ve performans sonrası olmak üzere incelenmiştir. Çalışma, var olan literatürden farklı olarak performans deneyimini yalnızca performans anında sergilenen bir müziksel etkinlik olarak değil, bir bütün olarak çalgı eğitim sürecini etkileyen boyutuyla ele alması yönünden önemlidir. Araştırmanın katılımcıları 2015-2016 öğretim yılı Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf Bireysel Çalgı (keman) dersini alan 9 öğrencidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve gözlem kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, performans deneyiminin öğrencilerde sağladığı üstbilişsel farkındalık yoluyla çalgı eğitimi sürecini daha etkin kılan bir uygulama olduğu ortaya konmuştur. Kişinin kendi bilişsel süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelen “üstbiliş” (metacognition) (Flavell, 1971), öğretmen ve öğrencilerin verilen eğitimin ne düzeyde etkili olduğunu görmelerini ve kendi becerilerine ilişkin farkındalık yaratarak problem çözmeye yönelik eğitim stratejileri geliştirmelerini sağlamaktadır. Çalgı eğitimi alan öğrenciler için her bir performans bir sonraki performansı iyiye götürecek bir deneyim sağlar. Çalışmada Müzik Eğitimi Anabilim Dalları Bireysel Çalgı dersleri kapsamında performans deneyiminin, mevcut duruma göre sınavlar dışında etkin bir araç olarak kullanılmaması durumunun, çalgı eğitiminde oluşturduğu boşluğa dikkat çekilmiştir. Öğrencilerin bireysel çalgı gelişimlerine ilişkin olarak performans yapabilecekleri ve üstbilişsel öğrenme stratejileri geliştirebilecekleri çeşitli uygulamalarla çalgı eğitiminin etkinleştirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi