Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 259
 İndirme 53
 Sesli Dinleme 7
CELİL MEMMEDKULUZADE’NİN POSTA KUTUSU ADLI ÖYKÜSÜNDE KURMACA
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Mirza Celil Memmedkuluzade, edebiyatın yanında gazetecilik, oyun yazarlığı gibi faaliyetlerde de bulunmuştur. 1906–1931 yılları arasında (zaman zaman kesintiye uğramakla birlikte) Molla Nasreddin dergisini de çıkaran Celil Memmedkuluzade, Azerbaycan edebiyatında realizm okulunun kurucularından biridir. İlk öyküsünü 1894 yılında yayımlayan yazar, kırk yedi tane öykü kaleme almıştır. Azerbaycan’da “küçük hikâye üstadı” olarak tanınan ve kendisinden sonraki nesilleri etkileyen yazarın öykülerinde gerek “insanın” gerekse (Azerbaycan) toplumun çeşitli boyutlarıyla betimlendiği görülür. Nitekim ilk öykülerinden olan Posta Kutusu’nda (Poçt Qutusu) toplumun farklı kesimlerinden bireylerin birbirleri karşısındaki konumları ele alınmıştır. Öyküde dönemin Azerbaycan toplumu Veli Han ve Noruzali olmak üzere iki karakterle temsil edilmiş, adı geçen iki karakter üzerinden birtakım toplumsal eleştiriler yapılmıştır. Bu çalışmada Celil Memmedkuluzade’nin 1903 yılında Şark-ı Rus gazetesinde yayımlanan ve hem bireysel hem de toplumsal bir dramı yansıtması bakımından önemli bir anlatı olan Posta Kutusu adlı öyküsü; olay örgüsü, anlatıcı, kişiler, zaman, mekân ve tema gibi unsurlar bakımından değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.852
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi