Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 370
 İndirme 75
DİJİTAL ÇAĞDA SANATIN AKIŞI: REFİK ANADOL’UN ERİYEN HATIRALAR SERGİSİ ÖRNEĞİ
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüz çağdaş dünya düzeni içerisinde, gündelik hayata dahi sirayet etmiş olan dijitalleşme olgusu, sanat alanında da kendine önemli bir yer açmıştır. 20.YY.’ın başında Avangart sanatçı ve yazarlar, neden sadece bazı şeylerin ayrıcalıklı ve değerli olduğunu sorgulamışlar; sanat müzelerine, genel olarak da geçmişin sanatının korunmasına karşı çıkmışlardır. Sanatın dijitalleşmesi ve hızlı bir akış içerisine girmiş olması, Boris Groys’un da ifade ettiği gibi, içinde bulunduğumuz çağda sanat eserinin kendi bağlamına bağımlı olduğunun farkına varılmasını sağlamıştır. Bu noktada, Walter Benjamin’in sanat eserlerinin kopyalanmasının ve güvenli bir konuma yerleştirilip koruma altına alınmasının, eserin aurasında kayba neden olduğu savı, dijital sanat eserleri için de geçerli midir? Yoksa geleneksel anlamda somut bir nesne özelliği taşımayan dijital sanat eserlerinde, aura yaratmak mümkün müdür? Dijital sanat eserlerinin gerek oluşturulması aşamasında, gerek arşivlenmesi aşamasında, dijital birer imge olma özellikleri, onlara akış içinde var olabilme özelliği kazandırmakta mıdır? Çalışmada yukarıda aktarılan sorulara cevap bulmak amacıyla öncelikle, literatür taraması temelinde, modernite, post-modernite, sanat, dijitalleşme ve sanatın dijitalleşmesi kavramları incelenecek, ardından örneklem olarak seçilen Refik Anadol’un insanlığın hatıra ve bellek ile olan ilişkisini dijital teknoloji aracılığıyla işlediği Eriyen Hatıralar Sergisi örneği üzerinden, dijital sanat eserlerinin sahip oldukları öne sürülen akış özellikleri irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi