Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
GELENEĞİN ŞİİRİNDEN GELECEĞİN ŞİİRİNE SİNEN NEDÎMÂNE KOKULAR
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gelenek ve gelecek birbirinin mütemmim cüzüdür. Ses bilimindeki bütünleyici dağılım misali bu tamamlama işi, söz ve şiir söz konusu olduğunda, dilcilikte edinim (compedence) diye adlandırılan ve kendine has kuralları olan bir örgü hâlinde gerçekleşir. Bu örgünün temellerinden olan şekil bilgisinin en çetin ve hayranlık uyandıran konularından biri de anlam olaylarıdır. Zıtlık da dahil sınırlandırılamayacak çağrışımlar hevengi olarak Türkçenin göz alıcı köklerinden biri de “kokmak” fiilidir. Bu bağlamda “Nedîmâne Koku” olarak adlandırılan kullanım özelliğinin Nedîm tarafından ifadesi şöyledir: Malûmdur benim suhanum mahlas istemez Fark eyler anı şehrimizin nüktedânları Bu çalışmada gelenek kelimesiyle Osmanlı şair okulunun bir parçası olan nazire geleneği kastedilmektedir. Dil söz konusu olduğunda sadece şiir değil her kullanım bir önceki kullanıma naziredir. Terim olarak nazire, bunun belli kurallar dahilinde yapılmış olanıdır. Bu çalışmada “Kokmak” fiilini redif olarak kullanan Şeyhî, Nedîm ve İzzet Ali Paşa’nın dil kullanımındaki benzerlik, ortaklık ve farklılıkları dilbilimsel yöntemle mukayese edilerek geleneğin geleceğe tesiri ve Nedîmâne üslûpla nasıl farklılaştığı ortaya çıkarılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.882
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi