Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 263
 İndirme 75
İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN, SOKAKTAKİ ADAM, AYLAK ADAM, TUTUNAMAYANLAR VE TEHLİKELİ OYUNLAR ROMANLARINDA “TUTUNAMAMA”
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nihilizm, kötülük felsefesi ve II. Dünya Savaşı’nın dünya üzerinde yaydığı varoluşsal çıkmazlar, kendini sonsuz bir hiçliğin ve kötümserliğin içinde hisseden Türk aydını üzerindeki etkileri açıktır. J.P. Sartre, A. Camus, F.Nietzsche, M. Heidegger, Dostoyevski ve Kafka’nın izlerini ise pek çok romanda görmek mümkündür. Çalışmamız bu etkilerin yansıma biçimlerini İçimizdeki Şeytan, Sokaktaki Adam, Aylak Adam, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar romanlarında sınırlandırmıştır. Varoluşsal bunaltılarda düşüşü hisseden, evrene ve insana güvenini yitiren aydınların evrene tutunamama sorunsalının izlerini eserlerinde görmek mümkündür. Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan romanında içindeki karanlığın sesi ile konuşan Ömer, Atilla İlhan’ın Sokaktaki Adam romanında içindeki karanlığı, sokağın karanlığında bulan Hasan tutunamama sorunsalının ismen söylenmediği, ancak buhranlarının yansıma biçimleri ile tutunamama izlerinin takip edildiği eserlerdir. Yusuf Atılgan, Aylak Adam romanında ise tutunamama sorunsalına ilk kez isim verir. Yusuf Atılgan’a göre bu bunaltının adı tutamak sorunudur. Bay C.’nin tutamak sorunu, Oğuz Atay’ın kaleminde ise başka bir isimle karşılık bulmuştur. 1959’da Aylak Adam romanı ile ortaya konan tutamak sorunu, 1979’da Tutunamayanlar romanı ile tutunamayanlar olarak adlandırılmıştır. Oğuz Atay, Tutunamayanlar ve Tehlikeli Oyunlar eserlerinde tutunamayan entelektüelin bunaltısını daha derinlemesine anlatmıştır. Çalışmamızın amacı söz konusu eserlerdeki tutunamama sorunsalını ortaya koymak ve bu problemi yazar-anlatıcı-kahraman bağlamında incelemektir.

Anahtar Kelimeler:

The Devil in us, the Street Man, the Moon Man, the Untouched and the Dangerous Games in the Novels "Not Touched"
2018
Yazar:  
Özet:

Nihilism, the philosophy of evil and II. The existential outbreaks that the World War spread over the world are clear, the effects on the Turkish light, which feels itself in an infinite no existence and pessimism. The traces of J.P. Sartre, A. Camus, F. Nietzsche, M. Heidegger, Dostoyevsky and Kafka can be seen in many novels. Our study has limited the forms of reflection of these effects in the novels of the Devil in Us, the Man on the Street, the Man of the Moon, the Untold, and the Dangerous Games. It is possible to see in their works the traces of the problem of the ignorance of the brilliants who feel the fall in existential subjects, who lose confidence in the universe and in man. Omer speaks with the sound of the darkness in the novel of Sabahattin Ali's Inner Satan, the darkness in the novel of Atilla Ilhan's Man in the Street, the problem of Hasan's non-touching found in the darkness of the street is not named, but the traces of the non-touching are followed by the forms of reflection of the dwarfs and the traces of non-touching. In the novel, Joseph Atılgan, for the first time, gives the name to the problem of holding a man. The name of Yusuf is the name of the name. The question of holding Mr. C. was found in the son's pen with another name. The problem of holding, which was revealed in 1959 with the novel Aylak Adam, was named in 1979 with the novel The Untold People. His son Atay described more in depth the degradation of intelligence that cannot be held in the works of the Untold and Dangerous Games. The purpose of our work is to reveal the problem of the non-entry in the works concerned and to study this problem in the context of the writer-printer-hero.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi