User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 138
 Downloands 34
 Audio Listening 2
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ MONTESSORİ YAKLAŞIMI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ (AMASYA İLİ ÖRNEĞİ)
2018
Journal:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Montessori yaklaşımı, çağdaş eğitim anlayışı doğrultusunda, okul öncesi eğitimi dönemine yönelik oluşturulmuş bir yaklaşımdır. Çocuğa özgür bir eğitim ortamı sunan yaklaşım, sosyal ilişkileri destekleyici niteliktedir. Eğitim faaliyetlerinde doğal materyallerin kullanılması da yaklaşımın ayırt edici bir diğer özelliğidir. Bu çalışma, okul öncesi öğretmen adaylarının Montessori yaklaşımı ile ilgili görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, nitel bir çalışma olup veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Çalışma grubunu Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde eğitim gören üçüncü ve dördüncü sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma grubu seçiminde sınıf kademelerinden altışar kişi tesadüfi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracında konu ile ilgili üç ana tema belirlenmiştir. Çalışmada yer alan temalar; (1) Montessori yaklaşımının olumlu yönleri, (2) Montessori yaklaşımının olumsuz yönleri, (3) Montessori yaklaşımının Türkiye’de uygulanabilirliği şeklindedir. Veri toplama aracında yer alan bu temalar soru cümlesi formatına getirilmiş ve öğretmen adaylarından bu soruları ön bilgilerinden hareketle cevaplandırmaları istenmiştir. Veri analizinin daha sağlıklı olabilmesi amacıyla mülakat formları araştırmacılar tarafından ayrı ayrı analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda üçüncü sınıf öğretmen adayları, yaklaşımın çocuk merkezli ve özgürlük temelli olmasını olumlu görürken; dördüncü sınıf öğretmen adayları, yaparak yaşayarak öğrenmeye ortam hazırlaması ve özgürlük temelli olmasını olumlu yön olarak belirtmiştir. Yaklaşımın olumsuz yönleri olarak üçüncü sınıf öğretmen adayları maliyet gerektirmesini belirtirken; dördüncü sınıf öğretmen adayları, maliyetin yüksek olması ve her çocuğa yeteri kadar zaman ayrılamayacağını belirtmiştir. Türkiye’de uygulanabilirlik konusunda genel görüş ise yaklaşımın bazı okullarda uygulanıyor olmasına rağmen ülke genelinde uygulanmasının zor olacağı şeklinde belirtilmiştir. Çalışmada elde edilen en önemli bulgulardan biri, okul öncesi öğretmen adaylarının Montessori yaklaşımı hakkında eksik bilgiye sahip olduğudur. Öyle ki aynı nedene bağlı olarak öğretmen adayları arasında görüş ayrılıkları olduğu belirlenmiştir. Montessori yaklaşımı hakkındaki yanlış bilgilerin giderilmesi amacıyla öğretmen adaylarının eğitim sürecinde daha sağlıklı ve eksiksiz bilgi edinebilmeleri sağlanabilir. Öğretmen adaylarının alan bilgisini artırabilmek konusunda üniversite kapsamında seminerler ve konferanslar düzenlenebilir. Bunun yanında bilgiyi hazır haliyle edinen bireyler değil; araştırma yapabilen ve gelişime açık öğretmenler yetiştirmek temele alınabilir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.522
Cite : 1.932
Quarter
Basic Field of Social, Humanities and Administrative Sciences
Q4
492/520

Basic Field of Law
Q4
55/58

Basic Field of Sports Sciences
Q4
35/40

Basic Field of Theology
Q4
99/106

Basic Field of Fine Arts
Q4
84/89

Basic Field of Educational Sciences
Q4
216/239

Basic Field of Philology
Q4
80/84

Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi