Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 26
 İndirme 13
ANKARA’NIN SELÇUKLULAR DEVRİNDEKİ KENTSEL GELİŞİMİNE DAİR NOTLAR
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ankara binlerce yıldır iskâna sahne olan tarihi bir şehirdir. Hititler devrinde kurulduğu tahmin edilen şehir daha sonra Frig, Galat, Roma ve Bizans’ın hâkimiyetinde kalmıştır. Malazgirt’ten sonra Anadolu’ya gelen Türkler de bu tarihi şehre yerleşmişlerdir. Bu çalışmada, mescid ve zaviyelerden hareketle Ankara’nın Selçuklular devrindeki kentsel gelişimi ele alınmıştır. Bu yapılardan Türklerin Ankara’da ilk olarak İç Kale’ye yerleştikleri, kentin XII. yüzyılın sonlarına kadar kaleden ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Mahalleler etnik ve dini gruplara göre ayrılmış ve İç Kale’den çıkarılan gayrimüslimler Clemens Kilisesi’nin çevresine topluca iskân edilmişlerdir. Bir sınır kenti olduğu için yoğun bir iskâna sahne olmayan Ankara, ancak XIII. yüzyılın başlarında kale ve surların dışına taşmıştır. Şehrin sur dışındaki ilk mahallesi kalenin batısındaki Kızılbey Mahallesi’dir. Şehir iki kısımda gelişmiştir. Türklerden önce de izlerine rastlanılan bu ikili yapı, Selçuklular devrinde daha belirgin bir hale gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.866
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi