Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 275
 İndirme 43
ANADOLU’NUN FETHİ DÖNEMİNDE TRABZON VE ÇEVRESİ
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Selçuklu Devleti’nin Karadeniz havzasıyla irtibatı Çağrı Bey’in 1018 seferiyle başlamıştır. Çağrı Bey’in batı seferi, ilk bakışta Doğu Karadeniz Bölgesi açısından herhangi bir sonuç vermemiştir. Ancak, Çağrı Bey’in akınından İbrahim Yınal’ın Hasankale Zaferiyle sonuçlanan seferine kadarki otuz yıllık süreçte, Bayburt’tan Trabzon’a kadarki sahada Bizans hâkimiyeti bizzat Selçuklu sultanlarının katıldığı fetih seferinde, Oğuz beylerinin de öncülüğünde son bulmuştur. 1058’de Şarki Karahisar’ın, 1064’te Şavşat ve Artvin’in ele geçirilmesi ile Malazgirt savaşı sonucunda da, Anadolu’nun her yerinde olduğu gibi, Doğu Karedeniz bölgesine de yayılmışlardır. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Bizans’ın Trabzon ve çevresindeki çöken siyasi hâkimiyeti Theodore Gabras tarafından yeniden tesis edilmiştir. Gabras, 1075’te Trabzon’u Malazgirt Savaşı’ndan hemen sonra Selçukluların eline geçen Trabzon’u geri almıştır ve Sinop’tan Trabzon’a kadar olan sahil kesimine hâkim olarak 1140 yılına kadar bölgeyi idaresi altında tutmuştur. II. Kılıç Arslan döneminde Trabzon ve çevresi Selçuklu hâkimiyetine girmiş ancak 1204 yılına gelindiğinde ise Komnenoslar bölgeye hâkim olmuştur. 1214’te ise Sinop’un fethedilmesi ile Trabzon Komnenosları Selçuklu tabiiyetine girmiş, bu sayede, bölgede Türklere karşı çıkabilecek en önemli siyasî güç kontrol altına alınmış oldu.

Anahtar Kelimeler:

ANADOLU’NUN FETHİ DÖNEMİNDE TRABZON VE ÇEVRESİ
2019
Yazar:  
Özet:

The contact with the Black Sea Basin of the Selçuklu State began with the 1018 flight of Mr. Call. Mr. Call's western trip, at first glance, did not give any results from the East Black Sea Area. However, in the thirty-year process from the flow of the Call Mr. to the journey that resulted in the Hasankale Victory of Ibrahim Yınal, by Bayburt to Trabzon, the Byzantine rule ended in the conquest journey in which the Selçuklu sultan themselves took part, in the leadership of the Son Mr. In 1058 the Sharks of Karahisar, in 1064 with the capture of Shavshat and Artvin and the result of the Malazgirt war, they spread to the eastern Black Sea region as well as everywhere in Anadolu. After the Malazgirt War, the downward political domination of the Byzantine in Trabzon and its surroundings was re-established by Theodore Gabras. Gabras took Trabzon back in 1075 immediately after the Malazgirt War and took the Trabzon back in the hands of the Selchucks and held the area under control until 1140 as a ruler of the coastal section from Sinop to Trabzon. and II. In the period of Kılıç Arslan, Trabzon and its surroundings entered the Selçuklu rule, but when it came to 1204, the Komnenos were the rule of the region. In 1214, with the conquest of Sinop, the Trabzon Communists entered the Selçuklu nature, thus, the most important political power in the region could be controlled against the Turks.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi