Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 119
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
ASYA TİPİ ÜRETİM TARZI TARTIŞMALARI: OSMANLI İMPARATORLUĞU TARİHİNE MADDECİ BİR ANALİZ YAKLAŞIMI
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı I·mparatorlugˆu’nun maddeci tarih analizi yapılırken ve toprak mülkiyeti sistemi anlaşılmaya çalışılırken, üzerinde durulması gereken konulardan biri de o¨zellikle 1960’ların ikinci yarısından itibaren, Tu¨rkiye siyasi düşünce hayatında bir tartıs¸ma konusu haline gelen Asya Tipi U¨retim Tarzı’dır (ATU¨T). Bu c¸alıs¸manın amacı, Tu¨rkiye’de ATU¨T tartıs¸malarının nasıl bas¸ladıgˆını ve gelis¸tigˆini kavramsal bir c¸erc¸eve ic¸erisinde ortaya koyabilmektir. Bu yapılırken o¨ncelikle ATU¨T kavramının ne ifade ettigˆinin anlas¸ılabilmesi ic¸in bir literatu¨r taraması yapılmıs¸, ulusal ve uluslararası kaynaklardan yararlanılmıs¸tır. Daha sonra Tu¨rkiye’de ATU¨T tartıs¸malarının gelis¸imi incelenmis¸tir. Du¨nyada ATU¨T tartıs¸maları 1920’lerde bas¸larken Tu¨rkiye’de bu tartıs¸maların ancak 1960’lardan sonra bas¸ladıgˆı go¨ru¨lmu¨s¸tu¨r. Bu durumun nedenleri arasında ilk olarak digˆer fikir akımlarında oldugˆu gibi bunda da eles¸tirici, aras¸tırıcı ve tam olarak bilimsel olunamamıs¸ olması vardır. Digˆer taraftan 1960’larla birlikte yeni bir tarih anlayıs¸ı olus¸mus¸, az gelis¸mis¸lik ve geri kalmıs¸lık gibi kavramlara, Osmanlı I·mparatorlugˆu ve Tu¨rkiye Cumhuriyeti bagˆlamında daha fazla ilgi gösterilmeye bas¸lanmıs¸tır. Tu¨rkiye’nin az gelis¸mis¸ligˆinin nedenleri Osmanlı I·mparatorlugˆu’nun siyasi, sosyal, iktisadi yapısında ve Batı ile artan iktisadi ilis¸kilerinde aranmaya bas¸lanmıs¸tır.

Anahtar Kelimeler:

Asia Type Production Rate Treaty: A Material Analysis Approach to the History of the Ottoman Empire
2018
Yazar:  
Özet:

While the material history of the Ottoman I·mparatorlug ̈u is analysed and the land ownership system is tried to be understood, one of the topics to be emphasized is that it is from the second half of the 1960s, the Asian Type U ̈Research Style (ATU ̈T) which has become a topic of a discussion in the political thinking life of Tu ̈rkiye. The purpose of this c ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s ̧s. When this is done, it is possible to understand what the concept of ATU’T means, and to make a scan of the literature’r, to use national and international resources. After that, I will be able to find out what is going on in the river of the river. In the 1920s, when the Du ̈nyada ATU ̈T Tartus ̈s were published in Tu ̈rkiye, this Tartus ̈s were published only after the 1960s and go ̈ru ̈lmu ̈s ̈t ̈r. The reason for this situation is that, as it is first in the diger thought streams, it is also that it is elastice, interdisciplinary and not fully scientific. On the other hand, with the 1960s, a new understanding of history is to show more interest in concepts such as little coming and backward, the Ottoman I. Mparatorlug and the Republic of Tu. The reasons for Tu ̈rkiye's little coming ̈mis ̈lig ̈s are that the Ottoman I·mparatorlug ̈s political, social, economic structure and the growing economic illis ̈s with the West are to be sought.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi