Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 136
 İndirme 28
 Sesli Dinleme 1
POSTMODERNİZMİN TARİHE YAKLAŞIMI BAĞLAMINDA MURATHAN MUNGAN’IN “ULAK İLE SADRAZAM” ÖYKÜSÜNDE TARİH ALGISI
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Postmodernizm, edebiyattaki klasik anlatı düzenini tamamen değiştiren, getirdiği üstkurmaca, metinlerarasılık, oyunlaştırma, parodi, pastiş gibi kavramlarla anlatıya yeni bakış açıları ve anlatı olanakları sunan bir sanat anlayışıdır. Postmodernizmin farklı bir bakış açısı getirdiği bir diğer unsur, tarihe bakış/tarihi yeniden okumadır. Bu tarih anlayışı modern tarih anlayışından tamamen ayrılır. Bu anlayışa göre; tarih her ne kadar belgelere dayandırılarak oluşturulsa da yazan kişinin tutumundan/konumundan etkilenmiş, bu açıdan öznel bir metne dönüşmüştür. Murathan Mungan’ın da tarihsel anlatılardan beslendiği öykülerinde yukarıda aktarmaya çalıştığımız postmodernist tavrı görmek mümkündür. Bu anlayışla ilişkili olarak Mungan, Yeni Tarihselcilik (New Historicism) anlayışına göre hikâyelerinde yeni okumalar ve yönlendirmeler de oluşturur. Özellikle yazarın Lal Masallar adlı eserinde yer alan “Ulak ile Sadrazam” öyküsü üzerinden Mungan’ın tarih yaklaşımını ve tarihi ele alma biçimini görmek mümkündür. Çünkü yazar, bu öyküde tarihsel bir gerçekliği yeni bir bakış açısıyla ele alır ve bambaşka bir kurgulama yoluna gider. Bu çalışmanın amacı; Postmodernizm akımının tarihe bakışı, tarihi ele alma biçimini belirleyip, anlatılarında postmodern bir anlayışı benimseyen Murathan Mungan’ın öyküleri yoluyla nasıl bir tarih perspektifi sunmaya çalıştığını tespit etmektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi