User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 136
 Downloands 28
 Audio Listening 1
POSTMODERNİZMİN TARİHE YAKLAŞIMI BAĞLAMINDA MURATHAN MUNGAN’IN “ULAK İLE SADRAZAM” ÖYKÜSÜNDE TARİH ALGISI
2018
Journal:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Postmodernizm, edebiyattaki klasik anlatı düzenini tamamen değiştiren, getirdiği üstkurmaca, metinlerarasılık, oyunlaştırma, parodi, pastiş gibi kavramlarla anlatıya yeni bakış açıları ve anlatı olanakları sunan bir sanat anlayışıdır. Postmodernizmin farklı bir bakış açısı getirdiği bir diğer unsur, tarihe bakış/tarihi yeniden okumadır. Bu tarih anlayışı modern tarih anlayışından tamamen ayrılır. Bu anlayışa göre; tarih her ne kadar belgelere dayandırılarak oluşturulsa da yazan kişinin tutumundan/konumundan etkilenmiş, bu açıdan öznel bir metne dönüşmüştür. Murathan Mungan’ın da tarihsel anlatılardan beslendiği öykülerinde yukarıda aktarmaya çalıştığımız postmodernist tavrı görmek mümkündür. Bu anlayışla ilişkili olarak Mungan, Yeni Tarihselcilik (New Historicism) anlayışına göre hikâyelerinde yeni okumalar ve yönlendirmeler de oluşturur. Özellikle yazarın Lal Masallar adlı eserinde yer alan “Ulak ile Sadrazam” öyküsü üzerinden Mungan’ın tarih yaklaşımını ve tarihi ele alma biçimini görmek mümkündür. Çünkü yazar, bu öyküde tarihsel bir gerçekliği yeni bir bakış açısıyla ele alır ve bambaşka bir kurgulama yoluna gider. Bu çalışmanın amacı; Postmodernizm akımının tarihe bakışı, tarihi ele alma biçimini belirleyip, anlatılarında postmodern bir anlayışı benimseyen Murathan Mungan’ın öyküleri yoluyla nasıl bir tarih perspektifi sunmaya çalıştığını tespit etmektir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.522
Cite : 1.801
2023 Impact : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi