Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 23
 Sesli Dinleme 1
ABDÜLHAK ŞİNASİ HİSAR’IN BAZI ESERLERİNİN SÖZ VARLIĞI ÜZERİNE
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Söz varlığı; bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi yahut kelime dağarcığı olarak tanımlanabilir. Söz varlığının içinde bulunan her bir kelime o dile ait niteliği gösterebilir. Şair ve yazarlardan hareketle yapılan söz varlığı çalışmaları çalışılan ismin hayatını ve düşünce yapısını sunabilir. Yaşadığı toplumun bakış açısını, inançlarını, gelenek ve göreneklerini kısacası bir toplumun kavramlar dünyasını şekillendirebilir. Yazarlar yetiştikleri toplumdan etkilenirlerken toplumun sesi de olabilirler. Toplumların ortak hafızasını oluşturabilirken, oluşan ortak hafızayla da dile kimlik kazandırabilirler. Bu makalede öncelikle Abdülhak Şinasi Hisar’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiş, sonrasında yedi eseri taranarak sıklığı en fazla olan isimler, fiiller, bağlaçlar ve tarihlerin tespiti yapılmıştır. Çalışma; Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği, Boğaziçi Mehtapları, Boğaziçi Yalıları, Çamlıca’daki Eniştemiz, Fahim Bey ve Biz, Geçmiş Zaman Fıkraları, Geçmiş Zaman Köşkleri isimli yedi eserini kapsamaktadır. Abdülhak Şinasi Hisar’ın bu yedi eserinde üslûbunu yansıtan cümlelerinden hareketle kültürünün ve hayata bakış açısının eserlerinde yansıması anlatılarak söz varlığının genel görüntüsüne ulaşılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

ABDÜLHAK ŞİNASİ HİSAR’IN BAZI ESERLERİNİN SÖZ VARLIĞI ÜZERİNE
2019
Yazar:  
Özet:

The existence of the word can be defined as the whole of the words in a language, the treasure of the word or the spread of the word. Every word in the existence of the word may indicate the nature of that word. The work of the poet and writer’s motion-made word existence can present the life and thought structure of the name studied. The perspective, beliefs, traditions and habits of the society in which they live can shape the world of concepts of a society. The writers can also be influenced by the society they grow up. While they can create the common memory of societies, they can also gain language identity with the common memory that is formed. In this article, first information was given about the life and works of Abdülhak Shinasi Hisar, then seven works were scanned and the names, facts, links and dates were identified with the most frequency. The work includes Ali Nizami’s Alfrangality and Sheikhity, Boğaziçi Mehtapları, Boğaziçi Yalıları, Eniştemiz in Çamlıca, Fahim Mr. and We, Past Time Witches, Past Time Countries. In these seven works of Abdülhak Shinasi Hisar, by moving from the sentences that reflect his soul, the reflection of his culture and the point of view of life in his works has been attempted to reach the general image of the word existence.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.789
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi