Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 414
 İndirme 44
ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR VE TEK ADAM: CUMHURİYET DÖNEMİ TARİH YAZIMINA BİYOGRAFİK BİR KATKI
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şevket Süreyya Aydemir (1897-1976) Tek Parti Dönemi’nde hem entelektüel hem bürokrat olarak oldukça etkili olmuş bir isimdir. 1932-34 yılları arasında çıkan Kadro dergisiyle Türk İnkılâbı’na ideolojik bir temel hazırlamak istemiş, 1960’lı yıllarda Yön dergisi ile bu çizgiyi sürdürmüştür. İsmet İnönü döneminde üst düzey bir bürokrat olarak Kadro dergisi dönemi fikirlerini hayata geçirmeye çalışmıştır. Demokrat Parti iktidarı ile birlikte görevinden uzaklaştırılmış başka bir ifade ile devletle olan ilişkisi kesilmiştir. Şevket Süreyya 1950’li yılların ortalarından itibaren (otobiyografisi Suyu Arayan Adam’ı kaleme aldıktan sonra) biyografi çalışmalarına ağırlık vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk (Tek Adam, 3 Cilt 1963-65) ile başlayan seri İsmet İnönü (İkinci Adam 3 Cilt, 1966-68), Enver Paşa (Makedonya’dan Orta Asya’ya Enver Paşa, 3 cilt, 1970-72) ve Adnan Menderes (Menderes’in Dramı, 1969) ile son bulmuştur. Şevket Süreyya Aydemir yaklaşık yüz yıllık modernleşme sürecini biyografi formunda anlatmıştır. Yayınlanan biyografiler bütünü hala kendi alanında güncelliğini ve orijinalliğini korumaktadır. Bu on ciltlik külliyat, araştırmacılar ve tarihi merak eden okur için temel başvuru kaynağı olma özelliğini korumaktadır. Aydemir, belgelere dayandırdığı biyografilerinde, genel okuyucu gözetecek bir kurgu ve dille etkileyici bir üslup oluşturmuştur. Bütün bunlara rağmen bu biyografilerin hak ettikleri ilgiyi gördüğünü söylemek zordur. Bu bildirinin amacı Tek Adam kitabından hareketle, Şevket Süreyya’nın Cumhuriyet Dönemi tarih yazımına biyografi türünde sağladığı katkıyı ortaya koyabilmektir. Tek Adam kitabının, Atatürk biyografileri genelinde temel ve öncü bazı vasıfları üzerinde durulacak, aynı zamanda resmi bir tarih yazımının oluşum sürecindeki rolü irdelenecektir. Sonuç olarak bildiri, (yazılmasının üzerinden yaklaşık elli yıl geçtikten sonra bile) önemli bir biyografik metin olarak kabul gören Tek Adam’ın, Cumhuriyet dönemi tarih yazımı bağlamında taşıdığı imkân ve potansiyelin ne olduğunu aydınlatmaya çalışacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.796
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi