Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 15
BAĞLAR MERKEZ İLÇESİNDE (DİYARBAKIR) YÜKSELTİ BASAMAKLARINA GÖRE ARAZİ KULLANIMI
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanların yeryüzündeki faaliyet alanlarını ve yaşam tarzlarını düzenleyen yükselti farklarının beşeri ve ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisi, geçmişte olduğu gibi bugün de önemini korumaktadır. Farklı yükselti basamaklarındaki arazilerin niteliği, yürütülecek ekonomik faaliyetleri belirlemektedir. Yükselti farkının ekonomik faaliyetlere etkisinin analizi, coğrafi şartların belirleyici rolünü değerlendirme olanağı sağlar. Ekonomik faaliyetler mekânsal boyutla birlikte ele alındığında, Bağlar merkez ilçesi idari alanları içindeki her türlü kırsal ekonomik faaliyetin coğrafî şartlara bağımlı olduğu görülmektedir. Bağlar, Diyarbakır şehir merkezinde bulunan dört merkez ilçeden biridir. Bağlar ilçe sınırlarını; kuzeyde Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolu, doğuda demiryolu hattı, güneyde Çınar ilçe sınırı, batıda Çınar ve Siverek (Şanlıurfa) ilçe sınırı belirler. 2008 yılının Mart ayında Bağlar, ilçe statüsü alarak merkez ilçe belediyesi olarak ilan edilmiştir. Bu çalışmada, Bağlar merkez ilçesinin arazi varlığı, 200 metrelik basamaklar şeklinde ele alınmıştır. Bu yükselti basamaklarının ilçe genelindeki oranları belirlenmiş ve her yükselti basamağında bulunan kırsal ekonomik faaliyetler incelenmiştir. Ekonomik faaliyetlerin değişimi alçak kottan yüksek kota doğru sınıflandırılmış, ekonomik faaliyetlerdeki değişimin yükselti basamağıyla ilişkisine değinilmiştir. Uydu görüntüleri kullanılarak hazırlanan yükselti basamakları haritası, ArcGIS 9.2 yazılımı ile sayısal ortama aktarılmıştır. Her bir yükselti basamağındaki arazi kullanımı ArcGIS yazılımıyla tespit edilmiştir. Mevcut arazi kullanım durumları yükselti basamaklarına göre belirlendikten sonra her bir arazi kullanım deseninde yükseltiye bağlı olarak ortaya çıkan değişimin, planlama açısından yeri ve önemi tartışılmıştır. Arazi kullanım sınıfları belirlenirken ayrıntıya inilmemiş, genel arazi kullanım durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte her yükselti basamağında öne çıkan alt kullanım grupları da köy, mahalle, yayla ve mera adı belirtilerek vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.799
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi