Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 347
 İndirme 53
EDEBÎ ROMAN: ÇALIKUŞU ve POPÜLER ROMAN: PİRAYE’NİN SOSYAL PSİKOLOJİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yazılması ve okunması belli bir süreç ve kültür birikimi gerektiren ‘edebî roman’a karşılık; her kesime hitap eden, okunması fazla zaman almayan, genelde hızlı tüketilen ‘popüler roman’ da edebiyatımızda yadsınamayacak bir yere sahiptir. Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu adlı edebî romanında döneminin eğitimle ilgili problemlerinin yanında eğitimli ve modern bir kadına toplumun bakışı gibi toplumsal bir durumu eserinde işlemiştir. Canan Tan’ın Piraye’sinde ise yine ana kahraman eğitimli bir kadındır. Farklı kültürden olan eşinin sosyal çevresiyle ilgili yaşadığı psikolojik durum sunulur. Her iki romanda olması gerekenle olanın çatışması yaşanır. Olması gereken romanların kahramanıyla somutlaşan, dolayısıyla anlatıcının iletmek istediği mesajdır. Her iki roman da bu ikisi arasındaki gerilimden doğar. Bunun yanında her iki romanda konuyu ele alış biçimleri, ifade ediş tarzları gibi edebî romanla popüler romanı birbirinden ayıran unsurlar yer alır. Bu makalede, adı geçen eserlerin konusu olan sosyal tipler, grupların davranışları, ana karakterlerin rolü incelenmiş ve popüler roman - estetik roman açısından sosyal psikoloji yönüne bir açıklama getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.824
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi