Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 299
 İndirme 47
XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ÇANKIRI’YA YAPILAN KIRIM-KAFKAS GÖÇLERİ
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı’nın yükselme döneminde fethedilen yerlere nakledilip iskân edilen Müslüman nüfus, dağılma sürecinde sosyal bir refleksle anavatan olarak gördükleri Anadolu’ya dönmek istemiştir. Bu sürecin parametrelerini 1683 Beç (Viyana) Muhasarası, 1699 Karlofça Antlaşması, 1718 Pasarofça Antlaşması ve 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması oluşturmuştur. XIX. yüzyılda yaşanan olaylar büyük göç kitlelerinin Osmanlı merkezine doğru yönelmesine neden olmuştur. Özellikle Kırım Harbi ve 93 Harbi bu yüzyıldaki göçlerin temelini oluşturmuştur. Bu çalışmada XIX. yüzyılın ikinci yarısında Kırım ve Kafkaslardan Osmanlı’ya sığınan göçmenlerin Çankırı’ya iskânları konu edilmiştir. Söz konusu dönemde Çankırı’ya yapılan Kırım ve Kafkas göçleri; sosyo-ekonomik ve kültürel açılardan ele alınarak tarihi perspektifle yorumlanmıştır. Böylece daha önce şümullü şekilde değerlendirilmemiş olan Çankırı örneğinden hareketle Osmanlı tarihinin bu dönemine bir ışık tutulması amaçlanmıştır. Çalışmanın aydınlatılmasında başta Başbakanlık Osmanlı arşivi olmak üzere, tıpkıbasım, telif ve tetkik eserlerden faydalanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda muhacirlerin Çankırı’yı değiştirip dönüştürdükleri gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.789
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi