Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 43
TÜRKÇE KONUŞULAN COĞRAFYADA TÜRK HEYKEL SANATINDA KÜLTÜREL KİMLİK İZLERİ
2015
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de Batılı anlamdaki heykel sanatının tarihini, Avrupa ve Hıristiyan kültüründeki kadar uzun bir geçmişe sahip değildir. Türkiye’de heykelin tarihi ancak yüz yıllık bir süreci kapsar. Ancak Türk kültüründeki yontuculuğa ait yüzyıllar öncesine dayanan örneklerin de bulunduğu unutulmamalıdır. İnsan betimleyen yapıtlar yerine, süsleme ve anıtsal yapılara ilişkin süsleme ağırlıklı yontu örnekleri bulunmaktadır. Türbeler, sebiller, konaklar, saraylar taş-ağaç yontu ve oymacılığın önemli örneklerini taşır. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait yapılardaki kabartmalar; geometrik ya da bitkilerden esinlenen, hayvan betimlemelerinin yer aldığı yontular, Barok dönemin etkisini taşıyan çeşmeler yontu sanatının zenginliği oluşturan değerlerdir. Batılı anlamda resim ve heykelin gelişimi ise 1883 yılında ülkenin ilk güzel sanatlar okulu olan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulmasıyla başlamıştır. 1923’de laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte her alanda yapılan yenilikler, modernleşme, kalkınma ve reform hareketleri sanat alanında da açılımlara neden olmuştur. Çağdaş Türk heykel sanatının gelişiminde Türk Kültürünün önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, Türk Heykel sanatının oluşumu incelenip gelişim sürecinden örnekler verilerek günümüz heykel sanatında kültürel izler üzerinde okumalara yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.801
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi