Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 164
 İndirme 21
SERVET-İ FÜNÛN ve CUMHURİYET DÖNEMİ KİMLİĞİNİ BULUŞTURAN BİR ROMAN OLARAK: AÇLIK
2016
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireyin kendini anlama ve anlamlandırma biçimi olarak tanımlanan kimlik, bireysel ve kolektif belleğin inşa edilmesine önemli katkı sunan değerler bütünüdür. Bu değerler, bireyin sahip olduğu aidiyeti, biz ve öteki ile bir iletişim ve ilişki kurma aşamasında ortaya çıkan benzerliği ve farklılığı da göz önüne getirir. Bu benzerlik ve farklılığın bilinç düzeyine çıkması için çeşitli aygıtlar devreye girer ki bu aygıtların başında edebiyatın/romanın öncü bir rol oynadığı söylenebilir. Roman, yazarın ideolojisinin rehberliğinde oluşturulan ideal yahut eleştirilen kimlikler ile birey ve toplumun bilinç düzeyini artırmayı, olan ve olması gereken arasındaki farkı göstermeyi hedefler. Cumhuriyet dönemi yazarlarından Refik Ahmet Sevengil (1903-1970) benimsediği Cumhuriyet ideolojisini romanlarında idealize ettiği kimlikler üzerinden vermeye çalışır. Cumhuriyetin halkçı, kalkınmacı, Batıcı ve pozitivist anlayışı, onun romanlarındaki bu idealize edilen kimliklerin başat bir özelliği olarak dikkati çeker. Sevengil, 1937 yılında yayımlanan Açlık romanında ise Cumhuriyet ideolojisini, İstanbul’dan bir Anadolu kasabasına gelen ve halkla bütünleşen bir kadın kimliği aracılığı ile ortaya koyar. Ancak yazar, bu kimliğin öne çıkması için karşı değerler noktasında bireyci davranış tarzına sahip olan bir “salon adamı” kimliğini de kurgular. Bu çalışmada Servet-i Fünûn neslinin bir temsilcisi olarak yer alan Ahmet Turgut ile Cumhuriyet neslinin ideal bir kimliği olarak inşa edilen Gülseren’in karşılaştırmalı bir incelemesi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi