Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 251
 İndirme 35
BENİM ADIM KIRMIZI'DA RESİM SANATI BAĞLAMINDA DOĞU-BATI ÇATIŞMASI
2015
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Benim Adım Kırmızı (1998), Orhan Pamuk (d.1952)’un sanat - üslup bağlamında öteden beri güncelliğini koruyan Doğu-Batı sorunsalını tarihî bir çerçevede tartışmaya açtığı postmodern bir romandır. Eserin dokusuna nüfuz eden temel tematik problem, resim sanatında Doğu-Batı eksenli iki farklı geleneğin çatışmasıdır. Yazarın roman sanatına eleştirel bir bakış açısıyla taşıdığı bu problemin kaynağı, Batı’nın yenilikçi sanat anlayışı karşısında Osmanlı kültür ve sanat anlayışının dayandığı din eksenli muhafazakâr yapıdır. Romanda 16. yüzyıl Osmanlı nakkaşlarının sanat eksenli münakaşaları sonrası işlenen bir cinayet vakasının aydınlatılması etrafında teşekkül eden gerilimli bir polisiye hikâye mevcuttur. Bununla birlikte aşk ve cinsellik odaklı ilişkiler çerçevesinde cereyan eden ikinci bir hikâye de yer alır. Romanın asıl çatışma alanı olan üçüncü kurgusal boyutunu dönemin sanat, sanatçı ve üslup temaları temelinde tezahür eden Doğu-Batı sanat anlayışları arasındaki uçurum oluşturur. Orhan Pamuk, bu romanın çok katmanlı kurgusu içinde okuyucunun dikkatini Batı karşısındaki İslam dünyasının görsel sanatlarla ilişkisine, bilhassa resim sanatı hakkındaki algısına yöneltmiştir. Aşk, polisiye ve sanatsal kurgunun parçalar hâlinde bazen yan yana, bazen de iç içe fakat aynı düzlemde sergilendiği görülen Benim Adım Kırmızı’nın temel izleği, Doğu-Batı sorunsalıdır. Romanda tartışılan iki zıt medeniyete ait fikirler, karşıtlığı temsil eden tipler vasıtasıyla verilir. Resim, portre, minyatür ve üslup bağlamında yenilikçi bir anlayışla değişimi ve Batı tarzını savunan roman kişilerinin (nakkaşların) karşısında yine aynı zümreden Doğunun kültür, sanat ve medeniyetini savunan gelenekçi ve muhafazakâr tipler yer alır. Eserde hiçbir şeyin saf olmadığı, dolayısıyla sanatın da bireysel bir algı ve anlayışı gerektirdiği tezi savunulur. Karşıt tarafların münakaşasında yazarın konuya bakış açısıyla da örtüşen, resimde Doğulu-Batılı sanatsal yaklaşımların birbirini etkileyen, tamamlayan sentezci bir anlayış öne çıkar. Bu çalışmada yazar-eser odaklı araştırma ve inceleme yöntemi kullanılarak Benim Adım Kırmızı adlı romanın çok katmanlı olay kurgusu içinde 16. yüzyıl resim sanatında çatışan Doğu-Batı anlayışının tarihsel arka planı aydınlatılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

My step is to link the art in the East-West.
2015
Yazar:  
Özet:

My Name Red (1998), is a postmodern novel in which Orhan Pamuk (d.1952) has opened the Eastern-West problem to discuss in a historic framework, which has been kept up to date in the context of art and style. The main thematic problem that penetrates the texture of the work is the conflict of two different traditions with the east-west axis in painting. The source of this problem that the author has brought to the novel art from a critical perspective is the conservative structure of the religious axis in which the Ottoman culture and art conception is based in front of the innovative art concept of the West. The Romance 16. There is a tensioned police story surrounding the enlightenment of a murder case carried out after the art-axis disputes of the century's Ottoman frogs. However, there is also a second story that takes place in the framework of love and sex-oriented relationships. The third fictional dimension, which is the main conflict of the novel, creates a gap between the Eastern-Western art concepts, which manifest the third fictional dimension on the basis of the art, artists, and artistic themes of the time. Orhan Pamuk, in the multi-layer fiction of this novel, directed the reader’s attention to the relationship of the Islamic world against the West with visual arts, in particular the perception of painting. The main follow-up of My Step Red, which is sometimes side by side, sometimes inside, but in the same flat, in parts of love, police and art phantom, is Eastern-West problematic. The ideas of the two opposite civilizations discussed in the novel are given through the types that represent the opposite. In the context of painting, portrait, miniature and style, with an innovative understanding of change and the romantic persons who defend the Western style (Nakkas) face again the traditional and conservative types who defend the culture, art and civilization of the East from the same collection. The thesis is defended that nothing is pure in the work, therefore the art also requires an individual perception and understanding. In the controversy of the opposite parties, a synthetic understanding that is also covered by the author’s point of view of the subject, which in the picture affects each other, complements the artistic approaches of the East and West. In this study, using the author-author-focused research and study method, the multi-layer event fiction of the novel My Step Red will try to illuminate the historical background of the Eastern-West understanding that conflicts in the art of the 16th century painting.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.210
2023 Impact/Etki : 0.121
International Journal of Languages Education and Teaching