Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 78
 İndirme 28
Türkçe Öğretiminde Göstergebilim Dayanaklı Görsel Anlama ve Anlatma Becerisi Eğitimi
2018
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Türkçe/dil eğitmi öğretiminin bilimsel dayanağını genel olarak iki bilim alanı beslemektedir. Bunlardan biri dilbilim, diğeri ise göstergebilimdir. Göstergebilim, dar anlamda, görsel algıya dayalı görselleri konu alır. Görsel algı, bilişsel bir etkinliktir. Algılama ise görsel düşünme ile içiçe bir süreçtir. Görsel düşünme, duyusal bir düşünme biçimidir. Görsel düşünmenin, algılayıp anlama ve algılatıp anlatmada yüksek düzeyde bir işlevi vardır. Çocukta, ilk öğrenmeler, konuşma becerisinden önce gelişen ve kullanılan görme duyusu ile gerçekleşir. Bu nedenle, insanda bilme yetisinin görme duyusu ile başladığı söylenebilir. Bilme, görme duyusunu kullanan çocuğun, bakma, tanıma, ilişkilendirme gibi zihinsel yetilerini geliştirip kullanması ile ulaştığı bir bilişsel sonuçtur. Bu gerekçelerle, dil eğitimi öğretiminin temel ders kaynakları görsel ve metin ilişkisiyle üretilmektedir. Bunun yanında, görsel okuma ve görsel sunu, gündelik yaşamda, eğitim öğretimde, bilimde, sanatta, neredeyse yaşamın her alanında, anlama ve anlatmada, etkililiği, işlevliliği ve önemi sürekli artan, bir beceri türüdür. Belirtilen, etkilik, işlevsellik ve önem nedeniyle, çalışmanın birincil amacı, “tüm öğretim davranışa dayalı olsa da önemli yanı kavramsal ve kuramsaldır” gerçeğinden de hareketle, Türkçe/Anadil eğitimi öğretiminde, adıgeçen beceri türünün geliştirilmesinin kuramsal artalanbilgisine dayandırılması gerektiğine dikkat çekmektir. İkincil amaç ise, Türkçe (anadili) Öğretmenleri, Türkçenin Yabancılara öğretimi öğreticileri ve diğer alan öğreticilerinin ve ilgili kurumların, kavramsal/kuramsal donanımla özgün öğretim izlenceleri ve yaratıcı eğitim öğretim etkinlikleri düzenlemelerine katkı sağlamaktır. Bu amaçlara dönük olarak çalışmada, içeriğe uygun ve içerikle sınırlı, dil, gösterge, göstergebilim görsel algı ve görsel okuma ve sunma alanlarıyla ilgili alanyazın irdelemesi ve kuramların tanıtılması, tartışılması yapılmıştır. MEB’in 2005 programında, 1-5 sınıflar için başlattığı görsel okuma ve görsel sunu becerisi eğitimi, MEB’in 2017 Türkçe Öğretimi Programı’nda ise 1-8 snıflara dönük, bu beceri ile ilgili belirtilen kazanımların kavramsal özü, gösterge ve göstergebilim veri alanları ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde, kavramsal/kuramsal belirlenimler, beceri eğitimi ile ilişkilendirilip, bütünleştirilerek, öneriler geliştirilmiş, yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.254
2023 Impact/Etki : 0.121
International Journal of Languages Education and Teaching