Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 30
 Sesli Dinleme 2
Tarihsel Süreç İçerisinde Anadolu’da Su Yapıları: Dara
2019
Dergi:  
Researcher
Yazar:  
Özet:

Özet Su, insanoğlunun varoluşundan günümüze yaşamını ve tarım, hayvancılık, dokuma benzeri faaliyetlerini sürdürebilmesi için yaşamsal bir gereksinim olmuştur. Yerleşik düzene geçilmesini takiben sunduğu bereket ve savunma olanakları sayesinde kentler genellikle su kaynaklarının yakınında kurulmuş ve suyun yerleşim yerlerine ulaştırılması, kullanılması ve depolanması amacıyla su kemerleri, çeşme, sarnıç, sebil, selsebil, maksem, hamam, kaplıca, su bendi ve baraj gibi su yapıları yapılmıştır. Mardin merkez ilçeye bağlı olarak kentin 30 km. güneydoğusunda yer alan özgün adıyla Dara yerleşimi coğrafi yapısı, topoğrafyası ve iklimi nedeniyle ilkçağlardan günümüze yerleşim alanı olarak tercih edilmiş ve tarihsel süreç içerisinde pek çok uygarlık tarafından çeşitli amaçlar ile kesintisiz olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı Cumhuriyetin ilanından sonra Mardin merkeze bağlı, Dara antik kenti üzerine kurulan ve günümüzde Oğuz Mahallesi olarak anılan yerleşimde yer alan su yapılarını somut kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi, bütüncül bir koruma anlayışı ile yerleşimin ve su yapılarının korunmasına yönelik öneriler geliştirmektir. Çalışmada tarihsel süreç içerisinde Anadolu’da egemen olan uygarlıklar tarafından inşa edilen su yapıları sınıflandırılmış, Dara yerleşiminin önemi, mekânsal yapısı araştırılmış ve su yapıları özelinde Dara’da yer alan somut kültürel mirasın ortaya çıkarılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Water Buildings in Anatolia In Historical Process: Dara
2019
Dergi:  
Researcher
Yazar:  
Özet:

The summary Water has been a vital need for mankind from its existence to the present day and to continue its activities in agriculture, livestock, and tissue. Thanks to the blessings and defence facilities it offers after the transition to the established system, the cities are usually established near the water resources and for the purpose of transportation, use and storage of the water to the settlements, water bands, fountains, strawberries, sandwiches, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries, strawberries and strawberries. 30 km of the city depending on the central district of Mardin. During its original name in the southeastern part, the Dara settlement has been preferred as a settlement area from the early ages to the present day due to its geographical structure, topography and climate, and has been used without interruption by many civilizations for various purposes during the historical process. The purpose of this study is to evaluate the water structures located in the settlement, which is founded on the ancient town of Dara, linked to the center of Mardin after the proclamation of the Republic, and to develop suggestions for the protection of the settlement and water structures within the framework of the concrete cultural heritage. The study classified the water structures built by the civilizations that dominate in Anatolia during the historic process, the importance of the Dara settlement, the spatial structure, and the water structures in particular, the material cultural heritage in Dara was discovered, preserved and proposed to be transferred to future generations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Researcher

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Researcher