Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 19
ASHAB-I KEHFİMİZ ADLI HİKÂYEDE II. MEŞRUTİYET DEVRİ FİKİR HAREKETLERİNİN YANSIMALARI
2017
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Meşrutiyet yılları, Türk tarihinde sosyal hayattan siyasi hayata, sanat dünyasından düşünce dünyasına köklü değişikliklerin gerçekleştiği ve uzunca bir zamandır yaşanmakta olan dönüşümün yeni ve son bir hamle yaptığı dönemi kapsar. Bu dönemin temel ideolojisini milliyetçilik ya da daha dar anlamda söylemek gerekirse Türkçülük oluşturur. İlerleyen yıllarda Türkiye Cumhuriyeti devletinin de kuruluşunu şekillendirecek olan bu akım, devrin aydınlarınca adeta bir geç kalmışlık duygusu ile savunulur. Bunun neticesinde Batılılaşma genel bir şemsiye olarak varlığını sürdürür ancak özellikle Osmanlıcılık fikrinin iflas ettiği, İttihâd-ı İslam düşüncesinin ise devletin çöküşüne çare olamayacağı beyan edilir. Dönemin başat hareketi milliyetçilik/Türkçülüktür. Devrin en önemli milliyetçi/Türkçü aydınlarının arasında Ömer Seyfettin de yer alır. Kaleme aldığı yazılarla hareketin teorik düzlemde şekillenmesine sunduğu katkının yanı sıra dilde Türkçülüğün yerleşmesinde ve dolayısıyla yeni bir sanat hareketi doğmasında da Ömer Seyfettin’in etkisi büyüktür. Bu çalışmada amaç Ömer Seyfettin’in roman diye andığı ancak daha ziyade uzun hikâye özellikleri gösteren Ashab-ı Kehfimiz adlı metinde Meşrutiyet devri fikir hareketlerinin izlerini aramak ve yorumlamaktır. Ömer Seyfettin, devrin hem ideologları hem de sanatkârları arasında sivrilen bir isim olması sebebiyle seçilmiştir. Daha önce detaylı şekilde incelenmemiş bir hikâye olan Ashab-ı Kehfimiz ise sunduğu malzeme bakımından yazarın Türkçülüğü savunmak, Osmanlıcılığın iflasını ve İttihâd-ı İslam fikrinin bir hayalden ibaret olduğunu duyurmak için özellikle kaleme alındığı için seçilmiştir. Bu bakımdan, metnin tahlili yoluyla hem Ömer Seyfettin’in hem de onun temsil ettiği hâkim hareketin yorumlanmasına; edebiyat, siyaset ve sosyal hayat arasındaki bağların incelenmesine katkı sağlanması umulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

I am in the judgment II. The Rise of the Movements of the Revolution
2017
Yazar:  
Özet:

The years of legitimacy cover the period in the Turkish history, from social life to political life, from the world of art to the world of thought, where radical changes occur and the transformation that has been ongoing for a long time has made a new and final move. The basic ideology of this period is nationalism or, in a narrow sense, Turkish. This stream, which will also shape the establishment of the Republic of Turkey in the coming years, is defended with a feeling of delay when the revolution is revealed. As a result, Westernization continues to exist as a general shadow, but it is stated that the idea of Ottomanism fails, and the idea of Islamic Self-Determination cannot be a solution to the collapse of the state. The main part of the period is nationality/Turkish. Among the most important nationalists/Turkish lights of the time is Omer Seyfettin. In addition to the contribution it offers to the formation of the movement on the theoretical level with the writings it receives, the influence of Omer Seyfettin in the establishment of Turkish language and therefore the birth of a new art movement is great. The purpose of this study is to look for and interpret the traces of the thought movements in the text called Ashab-i Kehfimiz, which appears to be a novel by Omer Seyfettin but rather shows the characteristics of the long story. Omer Seyfettin was chosen because the revolution was a name blurred among both ideologists and artists. Ashab-i Kehfimiz, a story not previously detailed, has been chosen for the author’s material to defend Turkish, to announce the bankruptcy of Ottomanism and the idea of Islam is just a dream. In this regard, the text is expected to contribute through the analysis to the interpretation of the judge movement both of Omer Seyfettin and his representation; to the study of the ties between literature, politics and social life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.210
2023 Impact/Etki : 0.121
International Journal of Languages Education and Teaching