Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 304
 İndirme 141
OSMANLI DEVLETİ’NDE 1854-1874 BORÇLANMALARINA GENEL BİR BAKIŞ ve MOROTORYUM
2019
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti son iki yüz yılını modernleşme çabalarında geçirmiştir; Üretim tüketimi karşılayamamış ve sürekli toprağı kaybederek, savaş maliyeti ve tazminatlar dayanılmaz hale gelmiş ve 1854'ten beri aldığı dış borçlarını ödeyememiştir. İlk dış borç 1854 yılında Kırım Savaşı nedeniyle alınmıştır. 1874 yılına gelindiğinde 23 ayrı şekilde alınan dış borç 239 milyon lira iken yalnızca 127 milyon lira hükümetin eline geçmiştir. 1865 yılına kadar, dış borçların yıllık geri ödemesi ancak yeni dış borçlarla yapılabiliyordu. Bu sonucun ana nedeni, borçlanmaların üretim alanlarında kullanılması yerine dış borcun cari harcamalara tahsis edilmesi olmuştur. Bütçe gelirleri 1875 yılına kadar 25 milyon pound olmasına rağmen, zorunlu dış borç 12 milyon pound ve dalgalı borçlar 17 milyon pound idi. Başka bir deyişle, 1875'te Osmanlı Devleti'nin kazandığı gelirler, o yıl borçlarını ödemek için yetersizdi ve 5 milyon sterlinlik borç ödenememiştir. Ancak, hükümetin bütün gelirlerini borçlara tahsis etmesi ve devletin hayatta kalması için cari harcamaları ödemesi mümkün değildir. Kısacası, Osmanlı devleti mali açıdan çökmüş ve morotoryum ilan etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

OSMANLI DEVLETİ’NDE 1854-1874 BORÇLANMALARINA GENEL BİR BAKIŞ ve MOROTORYUM
2019
Yazar:  
Özet:

The Ottoman state has spent the last two hundred years in modernization efforts; it has failed to meet production consumption and has constantly lost land, war costs and compensations have become unbearable and has failed to pay its external debt since 1854. The first foreign debt was taken in 1854 due to the Crimean War. By 1874, 23 foreign debts received separately were 239 million liras, while only 127 million liras passed to the government. Until 1865, the annual reimbursement of foreign debts could only be made with new foreign debts. The main reason for this conclusion was that external debt was allocated to customs expenditure instead of being used in production areas. Although the budget revenue was 25 million pounds until 1875, the compulsory external debt was 12 million pounds and the wave debt was 17 million pounds. In other words, the revenue earned by the Ottoman State in 1875 was insufficient to pay their debt that year and the 5 million pounds of debt was not paid. However, it is not possible for the government to allocate its income to debts and to pay the charity spending to the state to survive. In short, the Ottoman state collapsed financially and declared a morotoryum.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 578
2023 Impact/Etki : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi