User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 58
 Downloands 17
AVNÎ’NİN MUHİBBÎ’YE ETKİSİ
2016
Journal:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Author:  
Abstract:

Osmanlı sultanları, II. Murat’tan itibaren ciddi biçimde şiirle uğraşmaya başlamışlardır. Bazılarının şiir sayısı az olsa bile bazılarının mürettep divanları vardır. Biz bu yazımızda Avnî mahlasıyla şiir yazan Fatih Sultan Mehmet ve Muhibbî mahlasıyla şiir yazan Kanûnî Sultan Süleyman üzerinde duracağız. Her iki padişah da devlet yönetimindeki başarılarının yanında bilim, sanat, mimari ve edebiyat alanına özellikle ilgi göstermiş, bilim adamları ve şairlere destek olmuş, kendileri de şiir yazmış sultan şairlerdir. Osmanlı kronikleri ve bugünün genel kültür ansiklopedileri, padişahlardan bahsederken genellikle onların devlet adamlığını öne çıkarıp siyasi, askeri, iktisadi ve mimari alanlardaki icraatlarını ele alıyorlar. Edebiyat ansiklopedilerinden bazılarında padişahların edebi yönüne değinildiği oluyor. Bizim amacımız Fatih ve Kanûnî’nin edebi yönünü ele almak olduğu için tezkirelerden, edebiyat ansiklopedilerinden ve yayımlanmış divanlardan yararlanmayı düşünüyoruz. Saray mensubu oldukları için her iki sultan şairin de eğitimi küçük yaşlarından itibaren özel hocalar elinde tamamlanmıştır. İlmi, siyasi, ahlaki ve edebi bir birikim elde etmeleri için kendilerine her türlü imkân sağlanmıştır. Devletin resmi dili Türkçe ile birlikte Arapça ve Farsça gibi dönemin geçerli dilleri ve bazı batı dillerini öğrendiler; Fatih’in dile karşı ilgisi daha fazlaydı. Devlet yönetimiyle de küçük yaşlarından itibaren tanışan Sultan Mehmet ve Sultan Süleyman hocaları, lalaları ve danışmanları eşliğinde sancaklarda valilik deneyimi kazandılar. Bu insanların bulunduğu mekânlarda ilmi, dini ve siyasi konuşmalar yapıldığı gibi şiir ve edebiyat sohbetleri de yapılmaktaydı; dolayısıyla şiirle küçük yaşta tanıştılar. Onların siyasi, askeri ve sosyal alanlardaki icraatları kadar edebiyat alanındaki faaliyetleri de bizim için önem arz etmektedir. Çalışmamızda önce bu iki sultan şairin kısaca özgeçmişlerini verecek, edebi şahsiyetleri üzerinde duracağız. Bu iki sultan şairin divan ve yayımlanmış nazire mecmualarına bakarak Muhibbî’nin Avnî’ye yazdığı nazireler üzerinde duracağız.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 816
Cite : 573
2023 Impact : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi