Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 172
 İndirme 30
AVUSTURYA TÜRK TOPLUMUNUN GÜNCEL SORUNLARI
2016
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Avusturya Türk toplumunun demografik yapısı, dil ve eğitim sorunları, çalışma hayatındaki durumu, Türk toplumu içindeki sivil toplum kuruluşlarının oluşturulması, uyum, kimlik ve din ilişkisi ile medya kullanım alışkanlıkları üzerinde durulacak; geri dönüş planları hakkında güncel bilgiler paylaşılacaktır. Avusturya’da halen Türkiye doğumlu veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 183.000 kişi yaşamaktadır. Yapılan istatistiklere göre Türkler ülkede yaşayan yabancı uyruklular arasında Almanlar ve Sırplardan sonra üçüncü sıradadır. Doğum oranına bakıldığında ise Türkler ortalama 2.41 çocuk sahibi iken, Avusturyalı aileler 1.27 çocuğa sahiptir. Türklerin % 53’ünün ifadesine göre %24’ü Almancayı anadili düzeyinde veya çok iyi konuşuyor. % 10’u Almancayı çok iyi konuşamadığını, % 1’i ise hiç konuşamadığını belirtiyor. Ülkede yaşayan Türklerin % 68’inin zorunlu eğitimin üzerinde bir eğitimi yok. Türklerin % 54’ü çalışıyor. Çalışan Türkiye kökenli kadınların oranı % 39. Eğitim düzeyleri düşük olduğundan işsizlik oranı da % 14’tür. Yine araştırma sonuçlarına göre ülkede yaşayan yabancıların arasında % 21’lik bir oranı Müslümanlar oluşturmaktadır. Türkiye kökenli göçmenlerle yapılan görüşmelerde % 70’lik bir kesimin kendini Avusturya’ya değil; kökenlerinin olduğu ülkeye ait hissettiği; Türklerin % 76’sının da evde Türkçe yayın yapan TV kanallarını izlediği, % 30’unun da Almanca yayınları takip ettiği sonucu çıkarılmıştır. Türkiye ile yoğun ilişkiye rağmen, Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya arasındaki devletlerarası ilişkilerin dalgalı seyri nedeniyle Türklerin olumsuz etkilendiği görülmektedir. Avusturya yerel makamları Türkiye’den Türkçe ve Türk kültürü derslerini vermek üzere gönderilen öğretmenlerin alımını durdurmuş; okullardaki Türkçe ve İslam din dersi öğretmen ihtiyacını da mahalden temin ettiği öğretmenlerle karşılama yoluna gitmiştir. Bunlara ilave olarak Türkiye’den gönderilen din görevlilerinin görev sürelerinin 2016 yılından itibaren uzatılmayacağını ve bunların yerine yeni din görevlisi alımının üçüncü ülkelerden değil, mahalden karşılanacağını belirtmiş; yeni İslam Yasası adı altında bir yasayı yürürlüğe koymuştur. Türkler ve Müslümanlar, Avrupa genelinde ve özellikle Avusturya’da artış gösteren yabancı düşmanlığı ve ırkçılık söylemlerinin muhatabı olarak yaşamak zorunda kalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 586
2023 Impact/Etki : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi