Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 31
 İndirme 9
METNİN ANA HATLARINI ÇIKARMA STRATEJİSİNİ KULLANMANIN METNİN ANA FİKRİNİ BULMAYA ETKİSİ
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Zorunlu eğitimin ilk basamağı olan ilkokulda öğrencilere okuduğu metnin ana fikrini bulma becerisi kazandırılmaktadır. Çünkü verilen metinin ana fikrini bulmak öğrencilerin hem anlamlı öğrenmesini hem de yaşamlarının her alanında her türlü öğrenmelerine temel oluşturacak bilgileri edinmek için önemli bir beceri edinmesini sağlar. Metnin ana fikrini bulmak kolay değildir. Üst düzey düşünmeyi gerektirir. Metnin ana hatlarını çıkarma stratejisi öğrencilerin bir metnin içeriğini anlamalarına ve çıkarım yapmalarına katkı sağladığı için öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerine de olumlu bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın genel amacı, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerin metnin ana hatlarını çıkarma stratejisini kullanmalarının metnin ana fikrini bulma becerileri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu araştırma, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde Malatya il merkezinde yer alan bir ilkokulun üçüncü sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Bu çalışma, metnin ana hatlarını çıkarma stratejisinin metnin ana fikrini bulmaya etkisinin ne olduğuna yönelik bütüncül bir yaklaşımla araştırmayı amaçladığı için ve söz konusu durumdan öğrencilerin nasıl etkilendiğini derinlemesine incelemek istediği için nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması modeline göre yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın her aşamasında öyküleyici metinlerle çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin yabancı oldukları ve kelime sayısının fazla olduğu metinleri anlamakta zorlandıkları, metnin ana hatlarını çıkarma stratejisini kullanan öğrencilerin hikâye çözümleme çalışmalarında başarılı oldukları tespit edilmiştir. Metnin neden sonuç ilişkilerini tespit etme ile metnin konusunu ve ana fikrini bulma becerileri arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlara bağlı olarak bu stratejiye yönelik uygulamaların başka eğitim kurumlarında ve kademelerinde kullanılması, çeşitli sebeplerle öğrenme sorunları yaşayan öğrencilere uygulanması ve başka derslerde de yürütülmesi önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy