Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 53
 İndirme 19
THE RUBRIC PROPOSAL TO EVALUATE PERSUASIVE TEXTS AND ITS USABILITY
2016
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ikna edici anlatımla oluşturulan metin türlerini değerlendirmeye yönelik bir rubrik geliştirilmiştir. Bu rubrik “göreve özgü” ve “analitik” türde tasarlanmış iki boyutlu bir ölçme aracıdır. Hem ölçme aracı hem de ikna edici yazma becerisine yönelik bir kılavuz olan rubriğin geliştirilme aşamaları şöyledir: Kriterler, kriterlerin performans düzeyleri ve her bir düzeye ait ölçüt tanımları belirlenmiş, kriterler adlandırılarak gruplanmış, rubriğin kullanılabilirliği örnek metinlerle test edilmiştir. Hazırlanan rubrik uzman görüşüne sunulmuş ve pilot uygulaması yapılmıştır. Rubriğin kapsam geçerliği için Lawshe-analizi, güvenirliği için Kendall-W testi kullanılmıştır. Pilot uygulamada 23 ortaokul öğrencisi ve 1 öğretmenle, kapsam geçerlik çalışmasında 40 öğretmenle, güvenirlik çalışmasında 6 Türkçe eğitimi alanı uzmanıyla çalışılmış ve 2 eğitim bilimleri uzmanının görüşleri alınmıştır. Süreçteki bu çoklu aşamalardan gelen dönütler ışığında rubriğin revizyonu yapılmıştır. Revizyon sonrasında rubrik, 5 boyut altında 17 kriterden oluşan (1. ÖRGÜ: başlık, giriş, gelişme, sonuç. 2. KURGU: tez (amaç), destekleyici görüşler, karşı görüşler, duygusal yönlendirme, tekrar, çağrı. 3. İNANDIRICILIK: kaynak, gerekçelendirme, detaylandırma. 4. ANLATIM: geçiş ifadeleri, gereklilik ifadeleri. 5. DIŞ YAPI: yazım, noktalama.), 4’lü performans düzeyine sahip (yetersiz, geliştirilmeli, iyi, çok iyi), 68 ölçütlü bir ölçme aracı hâline gelmiştir. Rubriğin performans düzeyleri için aralık kat sayısı 0,75 olarak hesaplanmıştır. Buna göre değerlendirme sonuçlarını yorumlamada kullanılacak performans düzeyi puan aralıkları şöyledir: 1–1,75=yetersiz, 1,76–2,51=geliştirilmeli, 2,52–3,27=iyi, 3,28–4,00=çok iyi. Bütün bu süreçlerin sonunda, ortaokul öğrencilerinin ikna edici anlatım biçimiyle oluşturdukları metin türlerini değerlendirmek üzere, Türkçe öğretmenleri için geçerli, güvenilir ve kullanılabilir bir rubrik geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.629
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy